Венеция, Флоренция и Рим без туристи - красиви и пусти, губят поне 7 млрд.

08.08.2020 Виолина Христова, Рим
Ресторантите в Рим са празни. СНИМКИ: АВТОРЪТ
Ресторантите в Рим са празни. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Италианците се наслаждават сами на полупразните си музеи и галерии

Няма нищо по-хубаво от това да се разхождате без тълпи от хора по бермуди и джапанки из празните музеи и галерии на Италия.

Наследниците на древните римляни продължават да се наслаждават на воля на богатството си от шедьоври. Градовете на изкуството Венеция, Флоренция, Рим, Торино и Милано дишат с пълни гърди без туристическия поток, който заливаше по-рано Ботуша. Сега обаче го няма заради ограниченията за пътуванията, свързани с епидемията от коронавирус. В същото време за тези пет града всичко

това означава

34 млн. по-малко

нощувки на

чужди туристи

през 2020 г., или поне 7 млрд. евро загуби за туризма. 4,9 млрд. евро от тях ще бъдат нереализирани печалби за хотелските структури, ресторантите и услугите, свързани с туризма.

Тревожните данни съобщи тези дни Конфесерченти, италианската асоциация на фирмите от индустрията, туризма и услугите, свързани с него.

Най-мрачни са

перспективите

за Венеция,

която през последните години се хранеше основно с печалбите от богатите туристи от Америка и Далечния изток. Всеки, който е бил там, е виждал как гондолите возеха предимно богаташи от тези страни из каналите. Днес много от гондолиерите разхождат семействата си заради липса на туристи от чужбина. Предвижданията са, че до края на годината Венеция ще регистрира 13,2 млн. нощувки по-малко. Това означава, че няма да бъдат реализирани печалби за поне 3 млрд. евро. 

Вторият в черната класация на губещите е Рим.

Разходката из

Вечния град сега

е като в музей

на открито, в

който вие сте

единствените

зрители и посетители. За италианската столица предвижданията са за поне 9,9 млн. нощувки на чужденци по-малко. Или с други думи, поне 2,3 млрд. евро няма да влязат в джобовете на хотелиерите, ресторантите и свързаните с тях услуги.

Флоренция, така любима на американските туристи и на любовта им по изкуството, тази година ще изкара без тях. Общо в града на Медичите ще бъдат регистрирани поне 5 млн. нощувки по-малко, което значи 1,2 млрд. евро по-малко печалби за туристическата индустрия. 

Милано, който през последните години отбеляза бум в туризма, въпреки че за мнозина беше известен най-вече като финансовата столица на Италия, ще има с 4 млн. по-малко хотелски нощувки до края на годината от чужденци. В касите на хотелиери и ресторантьори няма да влязат над 900 млн. евро.

Торино, който също промени коренно предишния си облик на град на автомобилната индустрия и сега привлича най-вече заради изкуството и хранителната си индустрия, ще регистрира с 800 000 нощувки по-малко и нереализирани печалби от 186 млн. евро за туристическия сектор.

Всичко това

няма да бъде

компенсирано

от италианския

турист

Вместо да се скита из полупразните градове, сега той предпочита да отдъхва и да забравя мрачните времена на изолацията по морските курорти и из малките средновековни градчета. Освен това много от италианските потребители на практика продължават да работят от вкъщи, така че нямат време за разходки из големите градове. 

Туризмът е една от сферите в Италия, които понасят най-тежкия удар от епидемията с COVID-19. От една страна, е спирачката в пътуванията от чужбина, свързана със забраната за влизане от много страни по света или заради поставянето под задължителна карантина от много други, включително на хората, идващи от България.

За да си дадем сметка какво означава нагледно всичко това, е достатъчно да се разходим по една от улиците до централния площад Пиаца дела Република в Рим, където в нормални времена цялата зона работеше основно само за туристите. От двайсетината ресторанти и барове на Виа дел Виминале пред Операта на Рим например работят една трета. “Работят” обаче е силно казано, като се има предвид, че на ден някои

обслужват за

обед и вечеря

по 5-6 маси

Повечето от луксозните хотели изобщо не са отворили врати, защото не могат да разчитат на италиански клиенти. Функционират само по-малките хотели и структурите от типа легло - закуска. Много от заведенията изобщо не отвориха и предпочитат до края на годината служителите им да получават държавни помощи. В противен случай, ако заведението отвори, то трябва да плаща заплати на работещите, а е невъзможно да направи и една десета от оборота в нормалните си времена.

Тежко е и положението с търговията – историческите малки магазинчета, които от десетилетия продават отбрана стока за ценителите на италианската естетика, сега хлопват кепенци едни след други, и то завинаги. Или с други думи, вирусът отне от кислорода не само на разболелите се от него, а и на търговските фирми от сферата на туризма в Италия. Но

истинските

любители на

културата

в Италия

са големите

печеливши

Сега те могат да се наслаждават на шедьоври спокойно и на дистанция едни от други, без да бъдат настъпвани и подбутвани от туристи с раници. Културното събитие на годината в Италия – 500-годишнината от смъртта на Рафаело, кулминира в суперизложбата със 120 картини на гения от Урбино в римските “Скудерие дел Куиринале”. Бившите конюшни на президентския дворец, които приютяват шедьоврите, идващи от куп музеи от цял свят, отвориха врати на 2 юни след края на карантината. Изложбата беше удължена до 31 август и въпреки липсата на чужди туристи, не смогва да отвърне на огромния интерес. От 24 до 27 август тя ще бъде отворена дори от 8 сутринта до 1 часа през нощта. В последния уикенд пък ще работи 24 часа в денонощието.