Какво става с профилите на починали потребители в социалните мрежи

04.08.2020 24 часа
Сн. Pixabay
Сн. Pixabay

Като се има предвид колко бързо се развиват социалните мрежи, в близките десетилетия броят на профилите на починали потребители ще превишава този на живите, твърди Антон Куканов, ръководител на център за цифрови експертизи.

Освен това, често стената на починал се превръща в място за поклонение от неговите роднини, близки и приятели, добавя той.

Осъзнавайки това, редица крупни компании предлагат различни мерки за профилите на починали, разказва Антон Куканов, цитиран от Канал 3. 

Facebook, например, дава възможност на потребителите да изберат доверен човек, който да наследи достъпа до профилната страница и още приживе да напишат прощална публикация /в този случай акаунтът на починалия ще има състояние Remembering срещу името/. Член на семейството също може да стане наследник, като покаже документ. Възможно е и напълно да се изтрие акаунт по искане на близките на починалия, казва експертът за РИА Новости.

От една година в България успешно се наложи порталът за съвременна траурна култура SPOMEN.BG, тъй като е единствен по рода си и предлага възможности, широко използвани в Европа. 

Той е дигитално продължение на известната страница “Спомен” в хартиеното издание на вестник “24 часа”, с която се отдава почит на починалите.

Но преди всичко spomen.bg е сайт в услуга, помощ и утеха на живите. Особено на тези, които неминуемо са се оказали изправени пред трудния момент на раздяла с близък човек.

Опцията за лична дигитална страница за починал близък е шанс да споделиш с повече хора специални моменти, които да напомнят за него на поколенията.

Да разкажете за хубавите неща, които сте преживели заедно, за семейството и постиженията на този човек, за следите, които е оставил. Ако прибавите и забавни случки, снимки и видеа, това не само ще е щит срещу забравата, а и ще направи болката ви по-лека.

Нека децата и техните потомци знаят какъв чудесен дядо са имали в рода си, каква всеотдайна майка и добър човек е била тяхната баба...

Направете и вие такава за вашите близки, вероятно не подозирате колко много хора ще я посетят и ще им бъде интересно.

Тук може също да запалите виртуална свещ или да поднесете анимирано цвете. 

Близки и познати могат да добавят спомени като текст или снимки, дори любима музика от You Tube. Когато животът на починалия преминава пред погледа на останалите, виждаш колко смисъл и щастие е имало във всеки изживян момент. И приемаш мисълта, че смъртта е част от живота.

Господ не дели хората на живи и мъртви.

Нека нашите скъпи покойници да продължат да бъдат по този начин сред нас.