Разпръскват праха на певицата Христина Лютова над Смолян

03.08.2020 Валентин Хаджиев
Христина Лютова
Христина Лютова

Прахът на народната певица Христина Лютова ще бъде разпръснат от скала на рида Кайнадина над родния Смолян, съобщи дъщеря й, Марияна Павлова. Именината певица почина на 12 май т. г. в Лондон, 12 дни преди да навърши 80 години.

Заради пандемията, и понеже чакахме да отпадне карантината за влизането ни в страната, правим поклонението сега. Последното й жаление бе да бъде кремирана и прахът й да бъде пръснат над любимия й Смолян", каза Марияна Павлова. Дъщерята на Христина Лютова също е известна певица, наскоро бе призната от "Рекордите на Гинес" за най-нисък глас на планетата.

На 12 август във фоайето на Родопския драматичен театър от 10.30 до 12.30 ч. ще се състои поклонение пред урната с тленните останки на Христина Лютова, почетен гражданин на Смолян.

Христина Лютова е дългогодишна солистка на ансамбъл „Родопа“. През кариерата си е събрала и запазила над 400 песни.През 1978 г. получава званието „Заслужил артист”. Популярни са изявите й с народния хор „Големите българските гласове” с диригент Здравко Михайлов и в създаденото от нея уникално с ниските си класове и плътни тембри каба трио „Родопея”.