"Да ти е леко небето", пожелаха приятели на Миряна Башева (Снимки)

15.07.2020 Мила Вачева
Поклонение на  Миряна Башева  СНИМКИ: Велислав Николов
Поклонение на Миряна Башева СНИМКИ: Велислав Николов

Простихме се с голямата поетеса, журналист и сценарист Миряна Башева (1947-2020). Тя почина в неделя в съня си.

"Майка си отиде тихо от този свят", каза дъщеря й Марина, която тя в своята автобиография нарича "сполучливо дете", а Марина често си го припомня.

Да я изпратят бяха дошли творци, претворили в песни нейни стихове - Михаил и Кристина Белчеви, Богдана Карадочева, Йорданка Христова, колеги и приятели като Иво Хаджимишев, Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, Стефан Мавродиев, Янчо Таков, Искра Баева, Георги Гълов, Димитър Бежански (който поднесе съболезнования и от името на Виктор Самуилов), Димитър Стоянович, Васил Сотиров. Башева беше близка с много поети и писатели сатирици.

Съболезнователни адреси изпратиха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова.

"Ярък интелектуалец с покоряващ и прям талант и позиция, с дарба да създава нов ритъм и образи, изпълнени с характер и светла енергия. За нея словото беше нравствена броня и безкомпромисна сатира", пише в адреса на Радев.

"Нека й е вечно лято, топло и зелено като горски мъх", добавя Йотова, цитирайки прочутото стихотворение на Миряна Башева, песен по което изпълнява "Тоника". А поетесата си отиде в разгара на лятото...

"Всички знаят стиховете й "Булевардът", превърнати в песен, тя е като химн на София", припомня в адреса си до семейството кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

От името на колектива на в. "Сега", където Миряна Башева твори до последния си дъх, колегата й Светослав Терзиев с тъга каза: "Миряна ни събра във време, в което трябваше да живеем разделени. Остави ни своя дух, тя беше този дух, който ни направи семейство. Заради нейните текстове нашите читатели започваха да прелистват вестника отзад напред. Напоследък се виждахме рядко, трудно й беше да ходи, но никога усмивката не слезе от лицето й".

На един от венците, между които и от Министерството на културата, беше написано: "Да ти е леко небето..."

Букет прати и председателят на комисията за култура и медии при НС Вежди Рашидов.

Миряна Башева ще почива в мир в семеен парцел.