Погребаха Енио Мориконе в Рим в тесен семеен кръг

07.07.2020 24 часа
Енио Мориконе СНИМКА: РОЙТЕРС
Енио Мориконе СНИМКА: РОЙТЕРС

Световноизвестният италиански композитор Енио Мориконе беше погребан в тесен семеен кръг в Рим, предаде агенция АНСА.

Мориконе почина в понеделник на 91-годишна възраст в римска клиника. Той беше погребан в гробището "Лаурентино" в южните покрайнини на италианската столица. На мястото на гроба ще бъде изградена семейна гробница, предава БТА.

Церемонията по сбогуването с талантливи композитор се състоя в тесен семеен кръг, както пожела самият Мориконе, който остави свой собствен некролог. Прощалният текст с близките, написан от него преди кончината му и с название "Енио Мориконе почина", беше препечатан от италиански и чуждестранни вестници. В него авторът на музиката на стотици незабравими филми поясни, че не би желал да създава неудобства на никого с пищно погребение.

Мориконе написа музиката на над 500 филма и сериали, автор е на класически композиции и аранжименти за естрадни песни. Сред най-запомнящите се негови произведения са тези от филмите "Добрият, лошият и злият", "Имало едно време на Запад" , "Ново кино Парадизо" и др.. През 2016 г. той печели "Оскар" за оригинална музика за филма "Омразната осморка" на Куентин Тарантино. Преди това е номиниран пет пъти. През 2007 г. Мориконе получи почетна награда "Оскар" за цялостната си кариера. Лауреат е също на награди "Златен глобус", "Грами", БАФТА.