Почина спешният лекар д-р Юлиян Стамов, спасявал заразен (Oбновена)

04.07.2020 Йоана Русева
СНИМКА: Национална Асоциация Смп
СНИМКА: Национална Асоциация Смп

Трети спешен медик загуби битката с коронавируса у нас. Дни преди да навърши 50 г., в нощта на 3 юли, почина д-р Юлиян Стамов от столичната Бърза помощ.

Тъжната новина първо съобщиха от Националната асоциация на работещите в спешна помощ. откъдето стана ясно, че вероятно медикът се е заразил, след като се е отзовал на спешен случай на пациент с коронавирус, който бил в тежко състояние, защото се наложило да го реанимират още в линейката.

“Случаят е отпреди 10-15 дни. Пациетът е бил в тежко състояние и му е направено обдишване, но не уста в уста, каквато информация се появи първоначално, а чрез специален уред. Възможно е д-р Стамов да се е заразил тогава, но никой не може да бъде категоричен в това”, обясни пред “24 часа” говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска.

Тя разказа, че 5 дни след този адрес, д-р Стамов започва да развива симтопматика. Направен му е тест, който бил положителен. Бързо след това състоянието му започнало да се влошава и бил откаран в болница. Дни преди това пък сам споделил пред колеги, че не се чувства добре. В сряда бил реанимиран. Така и не успява обаче да пребори болестта.

Фелдшерът, който бил в екип с него, има една положителна и една отрицателна проба. Без симптоми е и под домашна карантина.