Почетоха паметта на бащата на елката акад. Любомир Илиев

05.06.2020 24 часа
Акад. Любомир Илиев с легендарния Джон Атанасов 
 СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Акад. Любомир Илиев с легендарния Джон Атанасов СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

20 г. от кончината на именития български математик акад. Любомир Илиев почетоха учени от БАН начело с председателя на академията Юлиан Ревалски и членове на семейството на учения.

Учени, колеги и приятели поднесоха венци под барелефа му пред Института по математика на БАН, построен благодарение на неговите усилия.

Персонална заслуга на акад. Илиев е създаването на първия у нас изчислителен център, първия компютър “Витоша” и митичния калкулатор “ЕлКа” - първи в света.

Ученият 20 години е оглавявал Института по математика, бил е зам.-председател на БАН, зам.-ректор на СУ, основател и ръководител на Съюза на математиците в България. “Освен изтъкнат математик той беше и визионер. Под негово ръководство математиците останаха сплотени и досега”, отбеляза акад. Ревалски.

“Любомир Илиев предаде щафетата на първото поколение световни български математици, като увлече със себе си много млади хора, насочи ги в различни области, прозирайки накъде ще отиде светът”, каза акад. Петър Кендеров. “Въведе 3-степенното университетско образование по математика, което стана модел за европейските университети", изтъкна член-кореспондент Олег Мушкаров, зам.-директор на Института по математика на БАН. Акад. Илиев е сред 10-те пионери на компютърните технологии в света, изтъкна колегата му акад. Кирил Боянов. (24часа)