Синът на Кристо спасява света и слоновете заедно със съпругата си

03.06.2020 Хортензия Маркова

За единствения син на световноизвестния авангардист Христо Явашев-Кристо и неговата съпруга и професионална подкрепа - французойката Жан-Клод, у нас се знае малко. Кирил някак нелогично остава в сянка, макар да е наследник на художника, който е повод за гордост за повечето българи със значителния си принос към света на изкуството. Сред най-мащабните творчески прояви на Кристо са опаковането на Райхстага в Берлин, култовата "Вила Боргезе" в Рим, театър "Ла Скала" в Милано, най-старият мост в Париж "Пон Ньоф", "Заградените острови" в Маями и др.

Впечатляващите му артистични проекти са многобройни, а във всички тях той е подкрепян от своята сродна душа Жан-Клод, с която са родени на една и съща дата. Неговата спътница в живота и изкуството почина през 2009 г. от мозъчен кръвоизлив.Сега вече ще са завинаги заедно на небето.

Техният почти 60-годишен наследник не носи фамилията Явашев, а Кристо и подобно на баща си е изявен творец, открил най-верния професионален партньор у жената до себе си.

Самият Христо Явашев казва за своя син единствено, че е неромантичен активист, който се бори за правата на човека и за защитата на животните.

"Кирил иска да спасява света и за щастие не стана банкер", споделя художникът.

През 1987 г. неговият наследник е номиниран за "Оскар" за своя документален филм "Шев за времето". Днес в чуждите медии името му върви най-вече редом до това на съпругата му Maри Уилкинсън.

Двамата са известни като двойка фотографи и документалисти, чийто фокус са Африка и взаимоотношенията между хората и света на природата.

През годините техният професионален интерес и лична загриженост се съсредоточават най-вече върху набиращото застрашителни размери бракониерство на слонове.

През 2011 г. в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк се прожектира техният кратък документален филм "Песента на Лисандър", който засяга същата болезнена тема.

Основна движеща сила в създаването на лентата е синът на Кирил и Мари и внук на Христо Явашев - Лисандър.

"Детето ни и неговата любов към слоновете и дивата природа са нашето вдъхновение. Племето масаи от Източна Африка казва, че единствено слоновете и хората имат души. Тези животни знаят кои са, те са част от еволюцията на съзнанието. Без тях на човечеството му остава да се самоизяде. Не можем да разкрием такова бъдеще пред децата си. Каквото местните хора от Африка отдавна са разбрали, съвременната цивилизация също трябва да проумее, а то е, че слоновете са един от стълбовете на света. Ние няма да оцелеем дълго без тях", категоричен е Кирил.