Защо й трябваше на Корнелия Нинова да вика на помощ духа на Стефан Данаилов от гроба му?!

31.05.2020 24 часа
Тази своя снимка на гроба на Стефан Данаилов пусна Корнелия Нинова във фейсбук.
Тази своя снимка на гроба на Стефан Данаилов пусна Корнелия Нинова във фейсбук.

Грешният ПР на един партиен лидер

Ако Корнелия Нинова беше пуснала свой личен спомен за великия Стефан Данаилов, за да отброи 6-те месеца от неговата смърт, това щеше да бъде трогателен жест на политик, подкрепян емоционално от един изключително влиятелен сред червените съидейник.

Защото големият актьор, наричан фамилиарно от своите Ламбо, никога не се отказа от БСП и винаги заставаше зад лидера ѝ - независимо дали е Георги Първанов, Сергей Станишев, или Корнелия Нинова.

Понякога това разплакваше зали, пълни със съпартийци, понякога дразнеше с наивността и с факта, че позволява да бъде употребяван във вътрешнопартийните битки. Но за Стефан Данаилов най-важното беше социалистите да не враждуват помежду си.

Това поиска той и от Корнелия Нинова в деня, в който тя бе избрана за лидер на БСП - 6 май 2016 г. И тя му обеща, че ще работи с всички, за да се промени БСП и да е единна и сплотена зад лявата идея.

Липсата на Ламбо днес се усеща драматично на “Позитано”, където се вижда и голямата промяна във взаимоотношенията на червения връх. Споделяни пред медиите омрази, подозрения в предателство, мнителност към бивши и настоящи партньори...

И изведнъж духът на Мастера бе повикан чрез снимка - Корнелия Нинова, клекнала на гроба му. “Днес се навършват 6 месеца от смъртта на Стефан. Толкова много ни липсваш, учителю, приятелю, другарю”, написа лидерката към поста си и взриви социалните мрежи. “Госпожо Нинова, не Ви ли е Срам?! Някаква капка морал и почит към починалите у Вас не са ли останали?! Да се снимате до гроб и да качвате снимката като статус във Facebook?! Втрещена съм!!!”, написа под поста ѝ Руми Георгиева.

Ако един човек действително ти липсва, отиваш на гроба му и преживяваш сам своята мъка. Мълчаливо. Без да водиш оператор, който да запечата този изключително емоционален, но и много личен, деликатен момент. Без да го споделяш в мрежата.

Ламбо бе нейната опора в партията и Нинова преживя загубата му изключително тежко, напомнят обаче другари. В последните години той бе твърдо зад лидерката, но не ѝ спестяваше и критики. Умееше бащински да я коригира. Още при избора ѝ Ламбо предупреди Нинова да “прибира емоциите и много да внимава с обкръжението”, защото от този стол се пада лесно. Възложи ѝ като жена “да подреди дома на БСП”. Подкрепи реформата на Нинова, с която тя въведе мандатност за депутатите. “Щом говорят зад гърба ти, значи си на прав път”, поощри я той.

През 2017 г. изпрати “кърваво писмо” до червения конгрес в подкрепа на Нинова и я определи като самоотвержен биткаджия. Но допълни, че “готовността ѝ за поемане на отговорност от името на цялата партия невинаги е най-доброто поведение за неин водач”. И както винаги е правил - призова социалистите да спрат войните помежду си.