Митрополит Николай постави първия камък на нов храм в Кърджали

27.05.2020 Ненко Станев

Първият камък на нов храм в Кърджали постави пловдивският митрополит Николай. На церемонията присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, археологът проф. Николай Овчаров и много кърджалици. Новият храм ще носи името на света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов и ще се издигне край съществуващия средновековен храм"Св. Йоан Предтеча" в кърджалийския квартал "Веселчане".

Пловдивският владика припомни заслугите на проф. Николай Овчаров за разкриването на средновековния манастирски комплекс във "Веселчане". Владиката изказа благодарността си и към премиера Бойко Борисов и Цвета Караянчева за помощта, която са оказали за изграждането на манастирския комплекс край средновековния храм.

Митрополитът зазида камък и стъкленица с дървен кръст и послание в основите на храма, точно там където ще се намира олтара му. За изграждането на църквата ще се използват средства, отпуснати от правителството за манастирския комплекс, както и дарения на кърджалийци.

Над 2 милиона лева са отпуснати от правителството за изграждането на манастира, стана ясно от думите на Цвета Караянчева. Тя поясни, че министерския съвет непрекъснато помага на различни храмове, включително и на джамии и на храмове на други вероизповедания.