На Света гора дават България и БПЦ за пример

24.04.2020 Йеромонах Евтимиос, Света гора
Йеромонах Евтимиос, Капсала - Света гора. Сн. Личен архив
Йеромонах Евтимиос, Капсала - Света гора. Сн. Личен архив

Старецът Евтимий от Капсала се изказва за пандемията на корона-вируса и за затварянето на църквите в Гърция.

Иеромонах Евтимий е един от най-близките ученици на преподобни Паисий Светогорец и има безспорен авторитет сред всички светогорски отци, както и в православните среди на Гърция. 

В настоящите критични дни и особено в светостта на периода на Страстната седмица по-скоро са необходими тишина и молитва. 

Към многото непоносими проблеми, които имат хората, сега се добави и заплахата от корона-вируса, превърнала се в кошмар. Хората страдат повече от страха, от паниката и насилственото затваряне, отколкото от самия вирус.

Държавата (т.е. гръцката – б. пр.) предприе защитни мерки, но Църквата, която разполага със собствен арсенал от средства, за да се справи с вируса, е унижена, както никога досега, отслабена и ограничена от държавата, и е неспособна да предостави тези средства на своите вярващи.

В миналото в подобни случаи на смъртоносни епидемии Църквата правеше водосвети и литийни шествия със свещени икони и свети мощи. Защо те да не се правят и днес? Ето, ръката на Господа не се е скъсила (Ис. 59:1), за да ни помогне и днес?

В моето село през трийсетте години на 20 век избухнала силно заразна болест, от която за няколко дни умрели 50 деца. Не успявали даже да изкопаят гробовете. Тогава донесли главата на свети Харалампи от манастира „Свети Стефан“ в Метеора и веднага морът престанал.

Откакто Господ извърши Тайната вечеря и предаде най-свещеното тайнство – Светата Евхаристия, спасяващата света Божествена литургия не е спирала да се извършва и до днес.

Нито Диоклетиан, нито турците, нито комунистите в Русия, нито германците през годините на окупация успяха да спрат извършването на Божествената литургия и пристъпването на верните към светото Причастие.

А сега, поради страх от вируса, храмовете се затвориха и вярващите се лишават от спасителната благодат на тайнствата, от която имат такава нужда.

А в същото време, когато всички тук са замълчали от страх,

в православните църкви на Сърбия, България и Грузия

богослужението не е прекъсвало,

храмовете са отворени, извършва се Божествената литургия и

вярващите не се страхуват от това, че може да се заразят с вируса (тук о. Евтимий греши – в Сърбия храмовете бяха затворени – б.пр.).

Защитните мерки, наложени от сегашното гръцко правителство, са непоносимо тежки и несправедливи по отношение на православните гърци, понеже създават атмосфера на терор, която допълнително се изостря от средствата за масова информация.

Да, вирус има и трябва да защитим здравето си и здравето на околните. Но страхът трябва да изчезне, защото в състояние на страх човек не може да мисли и да действа логично и разсъдително.

В подобна ситуация, когато избухна реакторът в Чернобил, хората изпаднаха в паника и изследваха плодове и зеленчуци, за да ядат такива с най-малко радиация. Запитан, свети Паисий каза, че трябва да се прекръстим и да ядем без страх, сам той пръв давайки пример. Ако беше жив днес, би било немислимо да го видим с маска и ръкавици, да държи шише с дезинфектант в джоба си, както и да избягва хората или да им говори от разстояние. Със сигурност би успокоил народа и би помогнал да се разсее страхът, но най-много би се опечалил от затварянето на църквите.

Този страх не подобава за християните, които се вдъхновяват от примера на Богочовека и от мъчениците за вярата ни.

Много хора с нетърпение очакват победата над корона-вируса с намирането на ваксина, която да бъде задължителна за всички. Ние обаче отказваме да се ваксинираме точно срещу този вирус.

Който се страхува, нека се подлага на колкото ваксинации иска, но нека да знае, че те могат да имат непредвидими сериозни странични ефекти, както имаха например ваксините, с които ваксинираха децата против птичия грип преди няколко години, много от които останаха парализирани. Също така много хора, които са се ваксинирали срещу хепатит В, са се разболели от множествена склероза. Същото става и с други незадължителни ваксини.

Ако Господ не ни пази, какво могат да направят ваксините и лекарствата?

Атеистът Казандзакис, за да се предпази от холера при едно свое пътуване в чужбина, се ваксинирал и въпреки това се разболял.

Ние притежаваме по-висши ваксини и “лекарства за безсмъртие”: това са светите Тайнства. Имаме и изпитани лекари и специалисти против вируса като свети Харалампий, свети Висарион Дусику, който помага при чума и толкова много други светии. Но сега, при строгите забрани, народът ни остава без помощ и неутешен.

И докато всички се борят да се справят с вируса, други някои друго нещо имат наум и на другаде гледат.

Водещи лекари и учени изтъкват, че това, което става в момента, е тест за подчинение, за да се манипулират хората в желана посока. Такова нещо доскоро изглеждаше странно и малко вероятно, но това не са фантазии, защото вече се чуват публични изказвания: „Пандемията на корона-вируса подчерта необходимостта от глобално демократично правителство“ (Йоргос Папандреу) и предлагат, „всеки да има микрочип, който да съдържа биометрични данни свързани с вируса или с други епидемиологични изследвания”(Евангелос Венизелос).

Такива хора говорят открито за печат и световно правителство, но ние разбираме ли? И какво правим? Въпреки че толкова много е писал и говорил свети Паисий на тази тема.

Възможно ли е да се доверим на тези хора, които ни поробиха на чужди кредитори, и които сега ни водят към робството на антихриста?

Свети Паисий, предричайки бъдещите трудности, наблягаше: „Само с добър духовен живот ще успеем.”

Бог допусна това голямо изпитание заради нашите грехове.

Нуждаем се от искрено покаяние, неизчерпаемо търпение и непрестанна молитва, която укрепва нашата Вяра.

Братски пожелаваме добро посрещане на Христовото Възкресение при каквито и да е обстоятелства.

Възкръсналият Господ на живота и Победител над смъртта да ни утеши, да просвети всички нас със светлината на Възкресението Си и да даде сила и издръжливост на Своя народ.

По Неговата благодат да достигнем деня на нашето освобождение от греха и от всякакви беди. Амин.

С душевна болка и искрено братолюбие,

Йеромонах Евтимиос

Килия „Възкресение Христово“,

Капсала, Света гора

14.04.2020

Източник: https://www.vimaorthodoxias.gr/agioreitika-nea/paremvasi-tou-agioreiti-geronta-efthymiou-tis-kapsalas-gia-osa-symvainoun-stin-ekklisia/

Превод от гръцки: Монах Климент Зографски