Американци тайно проучват злато в Странджа за над 50 млрд. лв.

05.04.2020 Георги Иванов
КЛОНДАЙК: Край река Велека има огромни златни залежи.
КЛОНДАЙК: Край река Велека има огромни златни залежи.

В Странджа има залежи от злато за над 50 милиарда лева, довери експерт пред "168 часа". Те се намират по поречията на реките Велека, Резовска, Мечи дол, Катун и Караагач.

В последните месеци се наблюдава и много сериозен любителски интерес за добив на самородно злато. Паралелно с търсенето на съкровища от времената на Римската империя и Древна Тракия, вече има и професионални златотърсачи, които пресяват речния пясък.

Има и хора със специална екипировка и техника за откриване на подобна руда, както и на диамантени залежи. Пикът през годината беше през септември, когато десетки професионални търсачи на ценния метал се събраха на събор в Странджа.

Създадена е и специална Асоциация на златотърсачите. Според нейните членове Странджа е една от най-богатите на ценни метали планина, а река Велека има много богата златоносна жила.

В недрата на планината се крият огромни количества злато, които били разделени на няколко жили, казват специалистите. Част от тях продължават и на турска територия, други стигат до полите на Сакар планина. Според профисионалните търсачи Странджа остава едно от неразработените места за добив на злато, макар че тук ценният метал се е добивал още от древни времена.

И сега под земята има големи залежи.

Тези информации са обусловени и от историческа гледна точка. По времето на Древния Рим планината е била разкопана в десетки рудници, в които се е добивало злато.

"Тук е била една от големите златни мини на империята - коментира един от краеведите в Странджа Велко Велков, който е и популярен изпълнител на народни песни. - Мога да кажа, че цялата планина е разкопана от дълбоки тунели. В земята под Странджа има много злато. Залежите са в дълбочина и изискват повече подготовка.

По течението на реките обаче също има находища. Районът е бил изключително важен за римската аристокрация и върхушка. Със златните отливки от тази планина са се отсичали цели емисии римски монети. Самото качество на метала също е много високо и стига до 22 карата. По турско време тук също се е добивало злато.

Колко са предполагаемите запаси и за евентуалните екологични проблеми, ако започне добив на ценния метал в парк "Странджа", четете във в. "168 часа".