Футболът е братовчед на вируса

05.04.2020 Валери Найденов

Преди 2 седмици президентът Плевнелиев намери причинно-следствена връзка между епидемията и политическия популизъм. И по-точно, между вируса и популиста Румен Радев. Гениално!

Това ме амбицира, пише Валери Найденов в "168 часа". 

Аз пък ще направя още по-логическа връзка между епидемията и безумните заплати в европейския футбол. Очевидно между двете има “корелация”. Тази дума се използва както за да направи човек впечатление, така и за да каже, че две или повече променливи величини се движат ръка за ръка. Между тях може да няма интимна връзка, но може и да има. В моята корелация има и трета величина – дълговете на футболните клубове и държавите. Всички тези три фактора - футболни заплати, дългове и вируси - явно маршируват в крак.

Коронавирусът най-много удря най-задлъжнелите европейски държави, наречени още PIGS (прасета) – Португалия, Италия, Гърция и Испания. Махаме Гърция, която в миналото също хвърляше безумни пари за футбол, но Тройката й затегна колана и затова днес е по-назад и със заразата.

Като махнем Гърция,

най-затъналата страна в Европа

е Италия с

нейното калчо.

Там съотношението между суверенен дълг и брутен вътрешен продукт (БВП) е цели 132,2 процента. Подобно е положението и с футболните грандове. "Интер" (Милано) е вторият най-задлъжнял отбор в Европа с минус 459 милиона евро, "Ювентус" е четвърти с 289 милиона, "Милан" е пети с 272 милиона, а "Рома" е десети в Европа с 219 милиона.

И въпреки че и държава, и футбол са фалименто, там се плащат астрономически футболни заплати. Например Кристиано Роналдо получава от затъналия до ушите "Ювентус" 56 милиона евро годишно, а трансферът му струваше над 100 милиона. Като добавим и рекламните договори, доходите му стигат до 100 милиона годишно!

В същото време Италия е най-жестоко смазаната от коронавируса държава. В момента, в който пиша тези редове, тя води тъжната класация с 12 428 смъртни случая и общо 105 792 заразени. И моли целия свят за помощ.

Има ли корелация? Има. Абсурдни футболни заплати, абсурдни дългове, много ковчези. Има ли причинно-следствена връзка? Не знам. То е ясно, че Роналдо няма никаква вина. Но

ако Италия даваше по-малко пари за футбол и повече

за здравеопазване,

сигурно жертвите щяха да са като в Германия.

Още от древността се знае, че когато държавата хвърля щури пари за хляб и зрелища, то е, защото социалната сфера нещо не е в ред. Образуват се недоволни тълпи и емоционалната им енергия трябва да се насочи в нещо безвредно. Затова политически коректните герои на тълпите, били те гладиатори, водачи на колесници, борци или футболисти, поскъпват астрономически.

Значи зад посочената по-горе корелация все пак има някаква скрита обща причина.

А сега да минем към

другата велика футболна държава

– Испания.

Тя е първа по заплати на звездите и втора след Италия по смъртните случаи в Европа и света. В момента на писането, починалите от вируса са 8269, а заразените - 94 417. Както върви, Испания скоро ще изпревари Италия.

Испанските футболни клубове също са затънали. По принцип “Атлетико” (Мадрид) е национален рекордьор и трети в Европа по дългове, но има силни съмнения, че "Барса" го бие. През лятото на миналата година вестник “Сън” писа, че след покупката на Гризман от "Атлетико", "Барса" е натрупала дългове за 800 милиона английски лири – почти 900 милиона евро. . В същото време клубът плаща около 600 милиона евро за модернизирането на стадиона "Ноу Камп".

Тези безумни дългове не пречат

на клуба да дава

на Лионел Меси.

70 милиона евро годишна заплата. Общите приходи на гения надхвърлят 112 милиона годишно заради допълнителните договори с "Адидас", "Пепси" и "Хуауей". Всичко това с възторг го заплаща испанският зрител и потребител, защото предпочита виртуалния групов възторг пред живия живот. Този живот има нужда от банални неща, като дихателни апарати, лекарства, болнични легла…

Освен това за него борбата между испанските грандове всяка година възпроизвежда страстите на гражданската война. Битката между "Барса" и "Реал" – това е кавърверсия на кървавия сблъсък между социализма и франкизма. Това е възторг и саможертва. Какво тук значат някакви си пари?

Ще кажете – Роналдо и Меси са велики играчи, заслужили са си всяка стотинка! Тук не споря. Всичко, което животът ни дава, е заслужено. Но

защо Германия

не плаща чак

такива заплати?

Нали тя е по-богата? Ако поиска, тя с лекота би напазарувала когото си ще. Обаче не, най-скъпите играят в Италия, Испания, Португалия, в кочините на прасетата. Е, има скъпи звезди и във Франция, но в Англия вече го дават по-скромно.

Германия също е велика футболна нация, но явно зрелищата са малко по-надолу в йерархията на нейните национални ценности, докато здравеопазването е доста по-горе. Затова в Италия умира по 1 на 9 заразени, а в Германия - 1 на 100.

Сред закъсалите европейски клубове за рекордьор се смята “Манчестър Юнайтед”. Там вече няма суперскъпи звезди, защото собственикът - американската фамилия Глейзър - изобщо не гледа на футбола като на социален отдушник. След като постепенно овладя акциите на клуба, тази предприемчива фамилия започна да залага цялата му собственост срещу заеми. През 2012 г. тя направи т. нар. IPO, т. е. пусна акции на нюйоркската борса и главният купувач се оказа познайте кой - Джордж Сорос, разбира се! За гениите на финанса "червените дяволи" са нискодоходен авоар, който трябва веднага да се трансформира във високодоходен, т. е. в някакви хитри деривати.

А и на американците не им върши работа европейският футбол. Там хората се прехласват по спортове с 3 други топки - голяма, малка и пипончеста. И героите в боравенето с тези топки също се къпят в златен дъжд. На първите две места по доходи са двама състезатели по американски футбол с по 45 милиона долара годишна заплата. Следват седем баскетболисти с горе-долу по 40 милиона. На десето място се вклинява един състезател по бейзбол с 36 милиона и по-нататък е все така – футболисти, баскетболисти, бейзболисти. Номер 46 по доходи миналата година е баскетболист със скромната сума от 27 милиона долара. Не вземаш ли 8-цифрена заплата, не си никакъв спортист.

А какво е положението с дълга? Миналата година съотношението дълг към БВП на САЩ достигна 106,9 процента.

Ако САЩ бяха в

еврозоната, щяха

да са “прасета”.

Но не, те си печатат колкото си искат пари. До вчера държавният дълг бе 23,5 трилиона долара и нищо чудно до края на годината да стигне 30 трилиона заради рецесията и извънредните разходи.

Корелацията е същата като в Италия. А епидемията? В тази област САЩ вече изпревариха целия свят със 175 хиляди заразени. Смъртните случаи станаха 3400, но явно се върви по петите на Италия и Испания. Така че трите фактора пак са заедно – мор, дълг и прескъпо платени герои на зрелищата. Що се отнася до американското здравеопазване – за близо 30 милиона от населението то не съществува.

Слава Богу, у нас заплатите на футболистите са сравнително мизерни, но затова пък невинаги се изплащат. Засега изоставаме и с държавния дълг. И третият елемент нещо куца – българският коронавирус се оказва най-скромен. Засега броят на жертвите му е едноцифрено число, а пролетта вече чука на вратата.

И колко мъдри се оказаха българските власти, които така навреме фалираха “Левски”!