Тайните индийски гурута на Людмила

03.04.2020 Сима Владимирова
Людмила Живкова посещава тайно ашрами.
Людмила Живкова посещава тайно ашрами.

Един от тях протегнал ръка към нея и се материализирал пръстен, който подарил. Отделя се от делегацията, за да общува с проповядващите прераждане учители. В края на последната си визита в Индия станала неузнаваема - отслабнала видимо и напуснала пресконференция, за да не припадне.

Силно увлечената от източната философия Людмила Живкова много пъти посещавала тайно индийски светилища и се срещала с най-известните гурута, пише "168 часа"

Нейната приятелка - художничката Веса Цицелкова, разказва, че обличащата се в бяло жена тайно е отишла в прочут ашрам в Индия малко след раждането на второто си дете Тодор Славков (1971), но преди катастрофата, която преживява през 1973 г. Това споделя дъновистката пред журналиста Иво Милев в книгата му "Животът и смъртта на Людмила Живкова".

Дъщерята на бившия Първи научила, че един от най-известните учители се е появил в индийски ашрам.

Тя решила да отиде инкогнито в храма,

тъй като никой не знаел колко време ще остане Махаватар Бабаджи, който се смята за прероден Бог.

Според вярванията той се появява и напуска по собствено желание, разказва Иво Милев.

Дъщерята на Тодор Живков заминала за Индия и прекарала известно време в ашрама, за да общува с Бабаджи. Разказът за престоя при духовния гуру обаче не е потвърден от нито един друг източник пред автора на книгата освен от художничката Веса Цицелкова.

В превод името Бабаджи означава "почитан баща". Легендата разказва, че той се преражда много пъти след първата си поява на белия свят през 203 г. в семейство на брахмани. Според вярванията светецът изобщо не е умирал оттогава.

Учителят е гуру и на писателя Ленард Ор, когото вдъхновява за философията на ребърдинга и книгата "Откажи се от навика да умираш - науката за вечния живот".

В Индия се разказва, че при едно от преражданията си светецът се превръща в огнено кълбо пред очите на краля на Непал през 1924 г. А според посветените

Бабаджи отново се

появил на Земята през 1970 г. от енергийно кълбо

в подножието на връх Кайлаш в Тибет. Останал до 1984 г. Именно тогава Людмила побързала да отиде в ашрама.

За първи път тя посещава Индия през 1969 г. с баща си и страната и нейната култура много й допадат. Именно в далечната азиатска държава прекарва и цял месец малко преди смъртта си във връзка с честванията "1300 години България". Пътуването е през февруари 1981 г., а тя умира през юли същата година.

След официалните срещи се отделя от делегацията, за да отиде да медитира в познатия й ашрам на философа и учител Шри Оробиндо. Била е там и преди. Режимът в дома е много строг. "Духовните аспиранти"

стават в 3 ч. през нощта и започват

да медитират,

докато в 6,15 ч. не получават благословия за началото на деня от ръководителя на ашрама. Той общува с всеки поотделно по два пъти дневно. Така Людмила е имала срещи с гуруто.

Учителят проповядва култ към храмовете на Кали, богинята на Огъня, чиято енергия е едновременно и разрушителна, и съзидателна, каквито са творческото и женското начало. Огънят е бил важен за Людмила Живкова. Да не забравяме, че е била последователка на учението Агни йога на Николай Рьорих.

Това, което я привлича към учението на Оробиндо, е

идеята му за

град на Зората,

в който хората ще живеят в хармония и ще се занимават с изкуство, разказва Иво Милев. Ашрамът е ръководен от друга ключова фигура, повлияла върху мисленето на червената принцеса. Това е помощничката на Оробиндо Мира Алфаса, наричана още Майката, която умира през 1973 г.

Тя започва огромен проект под егидата на ЮНЕСКО в средата на 60-те години за изграждане на град Ауровил, в който хората живеят над всякакви религии, политика и националности.

Вярванията на Майката за трансформацията на тялото, както и метафизичните и окултните й преживявания са описани в 13 тома. Автор е нейният последовател - френският писател Сатпрем, който смята Людмила за нейно копие, даже нещо като преродената Мира Алфаса. Когато Живкова умира, Сатпрем пише:

"Никога в живота си не съм срещал толкова красив инструмент, толкова чиста и божествена Шакти, тъй радостна и пълна с възможности за земен труд.

Все още не мога да приема тази смърт... Това е загуба за Земята... Тя щеше да работи...

Тя имаше Силата - такава радостна и ясна сила никога не съм виждал... На 39, тъкмо когато беше на път да започне своето дело.

Какво означава това?

Тя не беше просто жена с огромна сила: имаше нещо от Божествената Майка,

еманация на Майката в нея..., "атрибут" на Всевишната Майка...

Какво означава това за Земята?... Защо тя? Тя беше инструмент номер едно на Майката в света понастоящем...

Но аз го знам! Именно Людмила изведнъж ме докосна и ми даде да видя... как тя е дошла да завърши този непълен, изопачен труд и да преправи Материализма в истинен."

Людмила Живкова също е боготворяла Мира Алфаса и дори е казвала публично, че помощничката на Оробиндо е еманация на женското творческо начало в Космоса.

По време на пътуванията си из Индия тя посещава още един от своите индийски идоли. Той е типичният източен учител - с дълга бяла коса и неподстригвана бяла брада. Живее в нестандартна обстановка - на нещо като платформа върху мост на река Ганг.

Четвърти голям индийски духовен учител - Сатия Сай Баба - телесното превъплъщение на Бог, подарил на Людмила тайнствен пръстен, който се материализирал, когато гуруто протегнал ръце към нея. Бижуто било голямо и черно на цвят, а след смъртта на Живкова изчезнал безследно.

Връзката й с Индия е на много нива. Освен духовните водачи, с които е общувала, тя е имала и бизнес контакти. Например със собственика на една от най-големите световни корпорации - "Тата груп", която работи в сферите на автомобилостроенето, стоманопроизводството, електрониката, енергетиката и други. Част от програмата на Людмила през 1981 г. е и срещата с г-н Тата.

Той е масон и участник в различни тайни общества. Според някои източници дъщерята на Тодор Живков също е била привлечена в смесени ложи, но тази информация не е потвърдена, заяви Иво Милев.

По време на дългия си престой в Индия и обиколките на духовните центрове Людмила Живкова е била с изключителна енергия, свидетелстват нейни близки. Но изведнъж, в последните дни преди отпътуването за България

тя видимо

се променила

и отслабнала

физически.

За първи път изпаднала в състояния, които показвали, че има проблеми. Като например на пресконференция на дружеството за приятелство с България изведнъж станала, заявила, че не може да продължи с въпросите, и излязла по средата. Щяла да припадне.

Никой не можел да разбере какво се случва с нея. Личният й телохранител Димитър Мурджев заявил, че след едномесечния престой в Индия Людмила Живкова коренно се променила. Сякаш станала друг човек.

"Няма обяснение защо се е случило това. Вярно, че е имала доста натоварена програма. На следващия месец отива в Мексико, което я изтощава. Но когато се връща в България, активността й изобщо не намалява почти до смъртта й. Пътува из страната и в Европа", казва още Иво Милев пред "168 часа".

След множеството си пътешествия из Индия Людмила Живкова разказала на баба Ванга, че е придобила ясновидски способности и вече "вижда" в бъдещето. Но въпреки това явно не е успяла да усети собствената си смърт.