Българка обикаля света с мотор, за да даде пример на жените да следват мечтите си

29.01.2020 Ваня Сухарова
Виолета Иванова има шанса да стане първата жена, обиколила света с мотор.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Виолета Иванова има шанса да стане първата жена, обиколила света с мотор. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Досега Виолета Иванова е изминала 19 хил. км на две гуми

“Аз съм Виолета и това, което правя, е да карам мотор. Но освен това съм майка на две деца. Завършила съм психология, а в последните 15 години съм работила като мениджър човешки ресурси в различни компании. В един момент видях, че това не ми е достатъчно, и реших да се отдам на хобито си”. Това казва за себе си Виолета Иванова - първата българка, която ще обиколи света с мотор. Нейният е “Харлей Дейвидсън”, произведен 2015 г., модел  Fat Bob (“Дебелият Боб”), наричан така заради дебелата си предна гума. Затова Виолета го нарича галено “Борис” или “Борко”. 

“Той е известен почти колкото мен, а понякога дори и повече. Той е моят свят, когато съм на пътя, и за него се грижа понякога повече, отколкото за децата си”, казва тя. Освен че обича да кара мотор и да пътува, тази обиколка на света е с мисия - да вдъхновява и подкрепя всички жени по света да следват мечтите си.

Затова на 23 април 2019 г. тръгва от София на две гуми. Зад нея са мъжът ѝ и 4-годишната им дъщеричка с автомобил.

“Това не е най-добрият формат, защото карането на мотор и кола по един и същ път понякога е доста предизвикателно”, казва Иванова и допълва, че полицаите в чужбина почти постоянно спирали мъжа ѝ с колата и се налагало тя да отбива встрани, за да го изчаква. Понякога това чакане продължавало часове, особено по границите, където тя минавала бързо с “Борис”, а мъжът ѝ бил в километрични опашки с автомобила. 

Пътуването обаче не било само удоволствие. Често има

големи температурни

амплитуди,

сменя се жега със

студ и дъжд

И условията по пътищата били трудни.

“В Грузия вземат книжки на теория - няма кормуване. Гледат там едни снимки и картинки, вземат книжки и след това се качват да карат. В комбинация с лоши пътища и всякакъв добитък по пътищата - крави, кокошки, прасета и т.н.”, разказва Иванова и допълва, че Грузия била само подготовка за Индия. 

“В Индия има магистрали. Даже такива с по 8 ленти, само дето във всяка от тях има камиони, които се движат с различна скорост, които карат зигзагообразно. И ти трябва да преминеш в тази игра”, разказва тя. Но пък хората били много приветливи и мили. 

“Когато пристигнах там, не познавах почти никого, но имах контакти предварително. Те направиха много специална организация за мен. Казаха ми от коя до коя точка за колко време мога да стигна, кои са най-подходящите маршрути. Освен всичко това всяка сутрин, преди да тръгна, им изпращах локацията си и през цялото време можеха да ме следят къде съм на живо. И освен всичко това знаеха кога ще пристигна, чакат ме на входа на града, запазват ми хотел, водят ме до него и излизаме заедно да вечеряме”, спомня си мотористката. През юни  миналата година, докато е в Индия, Виолета претърпява инцидент, при който си  чупи китката и челюстта на три места.  Оперират я  там, но решава да се върне да се лекува в България. Точно три месеца  по-късно тя отново се  връща  на пътя, за да продължи обиколката си. Но този път сама, без кола, мъж и малко дете. А там я посрещат с торта и топли чувства.

“Мъжът ми ме питаше: “Кажи сега, колко предложения за брак получи там?”. Викам: 5”, разказва през смях Виолета.

На много места я черпят, плащат ѝ хотела или я канят да отседне в домовете им. Другари по мотор и съдба ѝ помагат да премине по-бързо и лесно през страната им. Понякога небезвъзмездно. За да влезе в Иран с мотора си, ѝ помага местен познат, който ѝ поискал подаръци като отплата - маратонки, анцуг и българско сирене. “А

в Тайланд бях звезда

Но не заради мен. Аз не правех по-различно от това да си карам мотора и да пътешествам. Но им беше любопитно, че идвам от такова далечно място и постоянно ме питаха “Къде е това?”. Чувствах се истински посланик на държавата, показвайки им в гугъл мапс мъничката точка, която е моята страна”, разказва Иванова.

В джоба на якето си, точно до сърцето, държи прилежно сгънато българското знаме. 

“То е много специално. Преди да замина, ми се обади Коста (Атанасов - първият българин, направил обиколка на света с мотор - бел. ред. ) и ми каза, че иска да ме види да ми пожелае успех. Донесе ми знаме и аз помислих, че е, за да го закача на мотора. Обаче после забелязах, че тук-там има петна. Той ми даде своето знаме и всъщност

то прави втора

обиколка на света”,

разказва тя.

В Малайзия се сдобива с още едно знаме, което също вече е част от задължителния ѝ багаж. То е малайзийски флаг с подписи и послания на пътешественици. Подарен ѝ от местен пътешественик, който лично събирал автографите и посланията. 

“Когато ми разказа историята на флага, ми каза, че за него той е изключително ценен, защото двама от хората, които са се подписали на този флаг, вече не са между живите - загинали са, пътувайки с мотори”, разказа Виолета. Любимото ѝ място обаче е Нова Зеландия. Нарича го рай.

“Това е най-далечното място от България, до което човек може да стигне. Някъде около 14 хил. км е разстоянието”, разказва тя. Там изневерява на своя “Борко” и яхва огромен “Харлей Дейвидсън”, който успява да си договори от производителите. Машината е огромна, а Виолета даже ѝ дава име - “Хане Макута” (по името на местно дърво, което в превод означава “властелинът на гората” - бел. ред.). “Това име много ми хареса, затова реших да кръстя и мотора така”, разказва тя.

Досега Виолета Иванова е изминала 18 888 км, прекосявайки 16 държави на две гуми. За сбъдването на мечтата си досега е дала почти 27 хил. лв., като 85% от самофинансиране. За да съберат парите, мъжът ѝ дори продава собствения си мотор. Останалите 15% от сумата събира от приятели и малко спонсори. До сбъдването на мечтата ѝ остават още около 22 500 км., а разходът ѝ ще набъбне с още 26 000 лв. Още на 29 януари Виолета и “Борис” ще отпрашат отново на път през Южна Америка, САЩ, Канада и после пак към Европа през Мароко.

А освен като посланик на България, тя може да се върне и като рекордьор на “Гинес”, тъй като е първата жена, която обикаля света с  “Харлей Дейвидсън”.