Прегърни ме, човече!

21.01.2020 24 часа

Доказано:

Прегръдките понижават риска от болести на сърцето и са

балсам срещу депресията.

Хората в съвременния забързан свят не винаги намират време да се освободят от стреса. Мнозина дори жертват моментите си на интимност в името на повече работни часове. Специалисти обаче напомнят, че

близостта е един от

ключовите елементи към човешкото щастие.

По повод днешния

Ден на прегръдката,

отбелязан за първи път в САЩ през 1986 г. по инициатива на Кевин Заборни и прераснал в международен празник, международни експерти, цитирани от LifeHack напомнят, че гушкането е един от най-лесните начини за сближаване. Специалистите отбелязват, че прегръдките не са "резервирани" само за жените - мъжете не по-малко копнеят за подобна близост.

По повод празника експертите припомнят ползите за душата и тялото от сърдечната прегръдка, пише БТА:

Освобождава се окситоцин - хормонът на щастието и любовта

Окситоцинът е хормон, който кара хората да се чувстват по-добре и им помага да създават близост с другите. Ролята му при гушкане е ключова и е свързана с редица ползи както за физическото, така и за психическото здраве.

Прегръдката стимулира имунната система

Освобождаването на окситоцин е свързано и с повишаване на хормоните, които помагат в борбата срещу инфекциите.

Гушкането облекчава болката

Точно както стимулират имунната система, гушкането и освобождаването на окситоцин понижават нивата на болката. Ако дори лекото докосване е достатъчно, за да се освободи достатъчно количество от хормона и да накара човек да се почувства по-добре, представете си ефекта от същинска прегръдка.

Понижава риска от болести на сърцето

Повишавайки нивата на окситоцина, гушкането помага и за намаляване на кръвното налягане и съответно на риска от сърдечносъдови заболявания.

Прегръдката понижава социалната тревожност

Окситоцинът насърчава позитивното мислене. Благодарение на хормона хората имат по-оптимистичен светоглед. Прегръдката на парти, например, на което почти не познаваме никого, може да ни накара да се почувстваме по-щастливи, по-социални и способни да очароваме присъстващите.

Гушкането заздравява връзката

Общуването е важно за отношенията, но хората често забравят колко ефикасно и смислено може да бъде докосването.

Когато кариерата ви е толкова стресираща, че дори у дома не спирате да мислите за работа, това се отразява неблагоприятно върху половинката ви. Представете си вместо това как се прибирате у дома и в продължение на десет минути всеки ден се гушкате с близките си. Това кратко разтоварване от всекидневния стрес не само ще ви осигури гореизброените ползи, но и ще допринесе за заздравяването на отношенията с партньора.

Гушкането може да доведе до допълнителна интимност

Дори лишеното от еротика докосване се свързва с освобождаването на хормона допамин.

Нежната прегръдка е много ценна след напрегнат ден. 

Помага за изграждане на връзката между майката и бебето

Хормонът окситоцин е свързан с раждането и кърменето. Отделянето му е благоприятно не само за заздравяване на отношенията между двойките, но и за изграждането на връзката между майката и бебето. Окситоцинът помага на родителката да се отпусне и по-лесно да закърми рожбата си.

Подобрява съня

Специалистите напомнят, че когато човек е спокоен, сънят идва по-бързо и е по-добър.

Гушкането е за всички

Прегръдката съвсем не е задължително да бъде само между романтични партньори. За да се почувстват добре, хората могат сами да разтриват раменете си, да прегърнат приятел или да погалят домашен любимец.

Прегръдката с лявата ръка е по-сърдечна, защото се контролира от емоционалната дясна половина на мозъка, съобщава в. "Дейли мейл".

Германски учени анализират 2000 прегръдки на летище сред заминаващи и пристигащи и ги сравняват с прегръдки между непознати. Резултатите им показват, че когато хората се накланят надясно, приятелският жест е по-малко емоционален.

"Когато хората се прегръщат, емоционалните и двигателни мрежи в мозъка си взаимодействат и предизвикват по-силно накланяне наляво в емоционален контекст" - обяснява ръководителят на изследването Юлиан Пакхайзер от Рурския университет в Бохум.

Резултатите са важни за анализиране на езика на тялото.

Когато общуваме,

думите осигуряват около 7 % от въздействието,

тонът на гласа: около 38 %, а

езикът на тялото: пълноценни 55 %.