Времето не съществува

30.12.2020 Сима Владимирова
Колаж: КАЛОЯН СОМЛЕВ
Колаж: КАЛОЯН СОМЛЕВ

Може да звучи шокиращо, но универсално време не съществува като физическо явление. От гледна точка на Вселената няма нито минало, нито настояще, нито бъдеще. За нея това, за което често казваме, че тече, лети или просто минава, не е нищо.

Категорията "време" има значение единствено за нас, хората, за да отбелязваме събитията в живота си. То е просто четвъртото измерение на реалността, чрез което се описват случки в триизмерното пространство.

"Чувството ни за ход на времето произтича от нашето "нефокусирано" възприемане на всичко наоколо", смята италианският физик Карло Ровели. А сетивата ни лъжат, защото усещат много малка част от случва щото се във Вселената.

Хората няма как да се движат със скоростта на светлината, на фона на която времето губи своя ход. Ако напуснем Земята с космически кораб със скоростта на светлината, за нас времето тече много по-бавно. Извън планетата ще са минали 5 години, а тук - 50.

Ученият дава за пример наблюдението през телескоп на планетата Проксима Б. Казва, че всъщност виждаме отражението на състояние, което е било преди 4 години заради разстоянието между двете планети. Няма нито един момент на Проксима Б, който да съответства на сегашното време тук, на Земята, обяснява още Ровели.

Понятия като пладне или полунощ са различни за хората в различните части на планетата. Така както в джунглата има един вид растителност, на умерен климат расте друг, а на полюсите изобщо липсва, така и случващото се на Земята следва свой собствен ход на времето и не е свързано с всичко останало.

Липсата на физическо явление, космически "часовник", който да отмерва едно и също време за цялата Вселена, води ли до извода, че можем да пътуваме назад през вековете?

Стивън Хокинг до смъртта си подозирал, че това е възможно. Неговата теория "M" (от "Мембранна") предполага, че във Вселената може да се намерят 7 скрити измерения освен известните четири - три на пространството и едно на времето.

Възможностите на съвременната наука обаче не позволяват останалите допълнителни измерения да бъдат наблюдавани експериментално, а съществуват само като математическо допускане.

Щом като

универсално време не съществува реално

във Вселената,

то какво е валидно за пространството? Кое е "тук" и "там", щом като няма "сега", "преди" и "после"? За човек, който се намира в Ню Йорк, София е "там", но за софиянците "там" е всичко останало. Даже отделните части на столицата също се описват като "при нас" и "при вас".