Йоан възвестява появата на братовчед си Христос

07.01.2020 Николай Москов (in memoriam)
Св. Йоан, Предтеча и  Кръстител Господен - икона от Св. Андрей Рубльов
СНИМКИ: 24 ЧАСА
Св. Йоан, Предтеча и Кръстител Господен - икона от Св. Андрей Рубльов СНИМКИ: 24 ЧАСА

На този ден преди десет години автобуси с поклонници от цялата страна тръгваха към Брацигово. От девическия манастир "Св. Параскева" близо край Драма в Брацигово бяха пристигнали мощи на великия пророк Йоан Предтеча - челюстта и две от ребрата му.

Днес народът се стича към Созопол да се поклони пред откритите мощи на

най-големия сред родените от жени,

както казва Христос.

Йоан е предтечата, предшественикът на Христа.

Мисията на великия пророк е да възвести на хората за скорошното идване на Спасителя и да ги подготви за него.

Според православното учение св. Йоан трябвало да слезе в ада и като предизвестител да съобщи на намиращите се там праведници, че скоро мъките им ще свършат - Исус Христос ще слезе, за да счупи оковите им и да ги изведе от мястото, в което човешките души до Неговото слизане задължително били отвеждани.

Преди това св. Йоан трябвало да предизвести идването на Този, който ще изкупи греховете на света, за да неутрализира последствията от грехопадението за човешкия род.

С това човекът отново заема мястото си на венец на творението, което пък вбесява рогатия и той с всички средства на откритата и пълзяща греховност се стреми да го провали. Свети Йоан бил връстник на Исус Христос.

Сам Христос по-късно ще го признае за пръв след него:

"Истината ви казвам,

между родените от жени не се е въздигал

по-голям от Йоан Кръстителя."

Всъщност Йоан и Исус са братовчеди, защото майките им - св. Елисавета и св. Богородица, са били роднини.

Отец Захарий и жена му Елисавета били вече стари и нямали деца, но усърдно се молели на Бога да ги избави от това нещастие. Бог чул молбите им и пратил ангел Гавриил да ги зарадва с предстоящото раждане. "Захарие, понеже твоята молитва биде чута, и жена ти Елисавета ще ти роди син, и ще го наречеш с името Йоан", рекъл вестителят на божиите тайни.

Като се родил, Йоан заживял в пустинята до деня на явяването му пред своя народ. Дрехата му била от камилска вълна, хранел се със скакалци и див мед. Когато навършил 30 години, Господ му заповядал да отиде в долината на река Йордан и да извести на всички хора за скорошното явяване в света на Спасителя, та всички да се подготвят да Го посрещнат чрез покайно кръщение.

Йоан отишъл в Йорданската страна и започнал да проповядва: "Покайте се, защото се приближи царството Небесно." Бог не бил пращал пророци повече от 400 години на евреите, затова народът се събрал да го слуша. Който повярвал на неговите думи и се разкайвал за свойте грехове, него Йоан кръщавал в река Йордан, т.е. потапял във водата с възлагане на ръката си върху главата на кръщавания.

Затова св. Йоан се нарича и Кръстител. Според него както тялото се измива от водата, така и човешката душа, след като се покае и повярва в Спасителя, ще бъде изчистена от всички грехове чрез Христос.

Сред идващите при Йоан били и такива хора, който считали себе си за праведни, но в действителност били порочни и зли и не желаели да се покаят, като например фарисеите и садукеите - водачи на еврейския народ.

Сред отишлите при него били и събирачите на данъци (митарите), които още тогава вземали повече от определеното и мъчели народа. На тях Йоан им казал: "Не изисквайте нищо повече от това, що ви е определено."

Мнозина взели Йоан за самия Христос Спасителя.

Но Йоан рекъл:

"Аз ви кръщавам с вода, но иде по-силният от мене."

И той дошъл. Като станал на 30 години, Исус също отишъл край река Йордан да бъде кръстен от Йоан.

Отсичат главата му заради зла женa

Мъченическа е смъртта на Йоан. Причина за брадвата е, че галилейският цар Ирод отмъкнал съпругата на брат си и се оженил за нея. Иродиада с охота сменила братята.

Йоан изобличил женитбата. С това си навлякъл гнева на Иродиада и тя поискала главата му. Ирод обаче също считал Йоан за велик пророк, а и се страхувал от народа и не се съгласил. Заради злобата й обаче го хвърлил в затвора.

Но Иродиада не мирясала, защото самият цар продължавал да се вслушва в съветите на пророка. Почерпен на пира за рождения си ден обаче, Ирод се заклел, че ще даде всичко, каквото доведената му дъщеря поиска от него. Тогава майка й Иродиада рекла да иска главата на Йоан на блюдо.

Ирод праща стража от тъмницата да я отсече, а учениците на Йоан погребали тялото му.

Църквата отбелязва 29 август като Ден на мъченическата смърт на Св. Йоан Кръстител. За този ден е установен строг пост.

Църквата почита св. Йоан след св. Богородица,

като пръв от всички светии.