Отец Николай Нешков: Бог намира човека чрез св. Николай

06.12.2019 Кирил Борисов
Отец Николай Нешков по време на служба в храма
Отец Николай Нешков по време на служба в храма

Той е вършил всичко с вяра, това е важно. 

Рибата, покровителството над моряци, банкери и търговци измества фокуса от смисъла на деня на светеца - 6 декември, 

казва предстоятелят на едноименния митрополитски храм в София.

“Св. Николай е сред 10-те най-велики личности на света. Това не е случайно. Но за да го разберем, трябва да видим със сърцето си защо това е така. Св. Николай върши всичко с вяра - от малкото до голямото, и това го обрича на величие. Св. апостол Павел казва: “Всичко, което не е от вяра, е грях”. Хората се обръщат към св. Николай за помощ, защото на него може да се разчита. Бог намира човека чрез него”, казва протойерей Николай Нешков, който е предстоятел на столичния митрополитски старинен храм “Св. Николай Чудотворец” на ул. “Калоян”.

На 6 декември, когато църквата почита паметта на светеца, там ще има света литургия, а хората ще могат да се поклонят на чудотворната икона в храма.

“Лесно е този ден да се свързва с риба, покровителство над банкери, търговци и моряци. Така обаче се отмества фокусът на събитието. А думата “празник” прави събитието непрозрачно. Само в българския език има такава дума, която означава неработен ден, неангажираност, празнота. Във всеки друг език е честване, тържество, радост, което настройва сетивата за нещо неежедневно и ни прави други хора”, казва отец Николай. Той служи в митрополитския храм от 2013 г. Преди това е бил в руския храм-подворие “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” на бул. “Цар Освободител”.

“Няма целенасочени действия тук, а Божи промисъл, и аз съм изключително щастлив”, казва духовникът, който също е Николай. 

“Св. Николай е с истинско присъствие пред Бога. Няма много сведения за неговия живот, но имаме голям набор от негови чудеса и събития, в които е участвал. И не е редно да си представяме тези чудеса като автоматични събития. Евангелието не е набор от фокуси, за да смайва хората. То е разказ за това как Господ търси и намира човека чрез чудото. И след Евангелието продължава да го прави с хора като св. Николай. В този смисъл св. Николай е осъществено Евангелие”, казва отец Николай Нешков.

Много хора, които са посещавали храма, идват след време и му разказват как светецът е изпълнил чудото на живота им. Според отец Николай точно тази връзка е важна и той пожелава на всеки да я осъществи.

“Храмът привлича все повече хора с помощта на Бог. Той ги търси и с помощта на св. Николай ги намира. Духовникът само трябва да внимава да не ги изгони”, казва отец Николай Нешков.

Старият храм е унищожен от бомбардировките през 1944 г.

Митрополитският храм “Св. Николай Чудотворец” е един от най-старите в София. Предполага се, че първите основи са от времето на император св. Константин Велики (ІV в.). Това е свято място не само за столичани, но и за хиляди българи.

През XIII в. севастократор Калоян издигнал своя резиденция върху основите на Дворцовия комплекс и изградил нова църква на мястото на късноантичната постройка.

В годините на турското робство храмът е известен като “Св. Никола Големи”, вероятно заради размерите и функцията си на митрополитска катедрала (за това свидетелства историкът пътешественик Стефан Герлах, посетил София през XVI в.).

Има сведения, че храмът “Св. Никола” бил обновен през Възраждането. През 1939 г. той приютил изгонените от руската църква “Св. Николай” духовници, след обявяването им от съветското посолство за белогвардейци. Сред тях бил и чудотворецът архиепископ Серафим Соболев, чийто гроб се намира в криптата на руската църква на бул. “Цар Освободител”.

На 30 март 1944 г., по времето на Втората световна война, е най-жестоката бомбардировка над София. 450 американски бомбардировача и 150 изтребителя унищожават историческия център на столицата. Разрушени са 3500 сгради. Сред руините е и средновековната трикорабна базилика “Свети Никола”.

Днешният малък храм е изграден през 50-те г. XX в., по времето на патриарх Кирил (1953-1971). Като спомен от някогашния великолепен храм била оставена една малка част от средновековния градеж, която и днес може да се види ниско долу във вътрешността, от северната страна.

Чудотворната икона на св. Николай е поставена на северната стена на храма, точно до страничните двери на иконостаса.

Останала по чудо невредима след разрушителните бомбардировки над София от 1944 г. Сред развалините остава да стърчи иконостасът, а на него е намерена иконата. До нея горяло кандило.

Всяка година стотици православни посещават храма на ул. “Калоян” № 8, за да се помолят за здраве и благополучие пред образа на светеца.

Пред нея се е покланял и архиепископ Серафим Соболев, канонизиран за светец през февруари 2016 г.

Чудотворната икона, оцеляла след бомбардировките, е единствената светиня, която е запазена от разрушения храм.