Сестрата на футболния съдия Диян Димитров седмица събирала сили, за да дари бъбреците и черния му дроб

22.11.2019 Незабравка Кирова

Не беше лесно, но аз

съм лекар и не позволих

на емоцията да вземе връх над разума.

Дадох си сметка, че нашата загуба може да

предотврати мъката в някое

друго семейство, казва

д-р Надежда Желева.

Коледен футболен турнир

организират в Силистра

в негова памет.

Какво е да вземеш решение и да дариш органите на близък човек, за да спасиш животът на друг?

Никой няма отговор на този въпрос, ако не е извървял стъпките. Трудно ли е? Със сигурност!

“Не беше решение, което взех за една нощ. Не беше решение, което може да се вземе толкова бързо”, разказа д-р Надежда Желева, която преди три месеца дари черния дроб и бъбреците на брат си Диян Димитров - кинезитерапевт и футболен съдия от Силистра. Той изпадна в мозъчна смърт след катастрофа и

даде шанс за

живот на други

трима българи.

“Отне ми седмица, за да узрея за това решение и да събера сили, за да обясня и убедя майка ни - споделя тя. - В един момент загърбих болката и емоцията и позволих на разума да вземе връх. Аз съм лекар преди всичко и житейският ми път до момента ме е сблъскал с достатъчно човешки трагедии, за да си дам ясна сметка, че нашата загуба може да предотврати мъката у нечие друго семейство.”

Д-р Желева първа научава за трагедията. Докато е на разходка с малката си дъщеря Мария, у нея напира желание да се чуе с брат си. На два пъти хваща телефона, но се възпира, защото знае, че той в момента пътува от Добрич за Силистра. В един момент обаче решава, че все пак ще му се обади.

Записана е в телефона му като “сестра ми”. Чува глас, но той не е на батко и. Глас, който

объркано

започва да и

обяснява, че

е станала

катастрофа,

че брат и е

много зле

Всичко това се случва още преди до мястото на инцидента край силистренското село Богорово да пристигнат линейка и полиция.

Разстоянието до областния град е около петнайсетина километра. Затова Диян не влиза в криминалната хроника като загинал на място. В клинична смърт е в продължение на седмица. Седмицата, в която става ясно, че няма да може да бъде спасен. Седмицата, по време на която Надежда разбира, че надежда за него няма, и стига до решението любимият и брат да стане донор на органи за трансплантация.

За първи път в

болницата в

Силистра се

реализира докрай

донорска

ситуация.

При доказана мозъчна смърт на 43-годишния мъж и след съгласието на семейството му пристигат екипи от ВМА – София, и болница “Лозенец”, които експлантират бъбреци и черен дроб. Часове по-късно са извършени чернодробна трансплантация на 36-годишен мъж във ВМА и присаждане на бъбреци на двама мъже в болница “Лозенец”.

Д-р Даниела Костадинова, изпълнителен директор на МБАЛ – Силистра, е изключително благодарна на близките на Диян, че в този много труден за тях момент са намерили сили да постъпят човеколюбиво.

Изключително професионална е била работата на екипа на ОАИЛ и началника на отделението д-р Радослав Неделчев, координатор по донорство, на медицинските сестри, на хирургичното отделение и на всички, участвали в тази трудна процедура. Всички са получили отлична оценка от колегите си в София.

“Нека се замислим колко е важно да дариш живот! Трябва да работим всички заедно за промяната на мисленето ни и за това, че да дариш органи в състояние на мозъчна смърт, е постъпка, заслужаваща възхищение и благодарност”, коментира д-р Костадинова.

“Това не прави болката ни по неговата загуба по-малка.

Не усещаме

по-малко

неговата липса,

но има

доза утеха

- знаем, че той, ние сме спасили нечий друг живот. Благодаря на колегите от силистренската болница. Знам, че те направиха всичко по силите си”, казва д-р Желева.

На 10 септември Диян Димитров карал дачия и пострадал при сблъсък с насрещно движещ се лек автомобил. Тежкият пътен инцидент прекъсва живота на един 43-годишен мъж.

“На Мария ще разкажа, че можеше да има най-прекрасния вуйчо на света – добър, обичлив, грижовен и честен - споделя Надежда. - Връзката помежду ни беше много силна. Така бяхме научени от нашите родители – да се подкрепяме и да се обичаме.”

Майка им е учителка, а баща им - фелдшер. И братът, и сестрата поемат по пътя на баща си. Диян завършва в Русе “Кинезитерапия”, а Надежда става лекар със специалност “Вътрешни болести”. Специализира “Гастроентерология” и това е причината да напусне силистренската болница и да продължи в УМБАЛ “Свети Иван Рилски”.

За разлика от нея Диян никога не напуска родния си град. В продължение на няколко години работи по специалността си.

Изправял

на крака

пациенти

с тежки

инсулти.

Упорит и последователен. Сменя попрището и става търговски представител на фармацевтична компания, но продължава да работи като кинезитерапевт в свободното си време.

От баща си освен любовта към медицината Диян наследява и любовта към футбола. Тренира с топката от малък, но по-късно се запалва по футболното съдийство. Преминава всички етапи и става лицензиран рефер в трета лига. Има участие там в 50 мача и в още над 450 футболни срещи в областните първенства.

“Завинаги ще остане един от нас. Гореше за футбола, обиколили сме много европейски стадиони, наблюдавайки класни отбори. За да почетем паметта му, организираме коледен футболен турнир на малки вратички, който ще стартира на 2 декември”, сподели Георги Нарлев, областен председател на БФС в Силистра.

“Идеята ни е с времето този турнир да се превърне в сцена за откриване на млади таланти”, заяви д-р Надежда Желева.

Преди месец в Европейския ден на донорството

името на Диян

Димитров бе

изписано на

дървото на

живота

във фоайето на Военномедицинската академия. Тази година трима души са дали шанс за втори живот, а в същото това време над 1000 чакат за трансплантация. България е на последно място по извършени трансплантации от всички европейски държави.

Футболният съдия Диян Димитров даде живот на трима.