Джаки пренася родовото проклятие на Кенеди върху Онасис

25.11.2020 Хортензия Маркова

16 са “убити” като от прокоба, която сякаш отнема и сина на гръцкия магнат. Главата на клана и баща на президента Джоузеф Патрик се смята за човека, навлякъл тежката карма на наследниците си.

Проклятието на рода още действа". Това си позволяват да прошепнат дори скептиците, когато преди няколко години Мери Ричардсън, съпругата на Робърт Ф. Кенеди-младши, бе намерена обесена в едно от семейните имения.

Това бе 16-тата поред трагедия и смърт на човек с известната президентска фамилия. С всеки следващ неестествен край на член на семейството случайността става все по-нереалистично обяснение.

Жаклин Кенеди устоява на родовото проклятие, което "убива" 35-ия президент на САЩ и според мнозина не подминава и техния син Джон Кенеди-младши.

Същата прокоба навярно стои и зад смъртта на Робърт Кенеди - застрелян по време на битката си за постта на държавен глава пет години след фаталното покушение над брат му в Далас.

Единственият от тримата братя, който се изплъзва на косъм от смъртта и ужасяващата родова карма, е най-малкият Едуард. През юли 1969 г. той причинява зловеща катастрофа, като пада с колата си от мост. Самият той се измъква от отломките, където оставя своята спътничка и любовница. За кратко избухва скандал, който бързо бива потушен, но Едуард е прегазил всичките си шансове за президентския пост.

Синовете на Джон и Робърт Кенеди за съжаление също загиват трагично и ненавременно. Джон Кенеди-младши загива в авиокатастрофа през 1999 г., а две години по-рано и неговият братовчед Майкъл - синът на Робърт, пада фатално при каране на ски в планински курорт и умира. Брат му Дейвид издъхва още през 1984 г. от свръхдоза наркотици.

Но кой навлича тази жестока карма на семейството?

Някои смятат, че тайната се крие в миналото извън Америка на основателя на рода - ирландеца Патрик Кенеди.

Според някои той може да е извършил тежко престъпление в родината си, което го е принудило да избяга от нея и да се установи в Щатите през 1840 г. Други обаче са категорични, че Патрик бил порядъчен човек, който емигрира подобно на хиляди свои съграждани, за да потърси по-добър живот за себе си. На кораба на път за своя нов дом той среща бъдещата си съпруга Мария Джоана, която му ражда пет деца.

Едно от тях е Патрик Джоузеф, който успешно натрупва известно състояние -

чрез грабежи и измами.

Така оставя едно макар и неголямо богатство на семейството си, след като умира на 35 години. Неговият син умело успява да се издигне още повече и става собственик на банка, но е надминат драстично от своя наследник и баща на бъдещия президент на САЩ - Джоузеф Патрик Кенеди, който превръща фамилията в един от най-богатите и влиятелни кланове в Америка.

Апетитът му за богатство и успех бил неизчерпаем и той си служел с всякакви средства, каквито неговият дядо-измамник навярно не смеел дори да си помисли. Някои са убедени, че именно той оставя в наследство на своите потомци и родовото проклятие.

Със съпругата му Роуз Елизабет Фицджералд имат девет деца. Най-голямата му дъщеря Роузмари може да се смята за първата жертва на фаталната прокоба. Тя се ражда с умствена изостаналост, затова бащата настоява за радикално лечение - лоботомия. За съжаление процедурата е неуспешна и момичето прекарва остатъка от живота си в психиатрична клиника.

Нейната сестра Катлин изгубва съпруга си Уилиям Джон Робърт Кавендиш, Маркиз на Харингтон - убит във Втората световна война. Няколко години по-късно и тя загива в авиокатастрофа само на 28 години.

Войната отнема и най-големия син на Джоузеф Патрик - пилот на бомбардировач, чийто самолет се взривява във въздуха през август 1944 г. Цяла Америка плака и тъгува за втория син на Кенеди - Джон, който сбъдва мечтата на баща си - да бъде първият мъж в държавата.

Самият Джоузеф няма възожност да осъзнае истински смъртта на сина си, защото става жертва на инсулт през 1961 г. и прекарва последните осем години от живота си в инвалидна количка, без да може да говори и да бъде напълно в съзнание.

Поддръжниците на

тежкото проклятие на Кенеди,

което отнема още няколко живота, смятат, че

то е равносилно на тези на Романови и Тутанкамон. 

Според някои Жаклин е тази, която със запазването на фамилията си пренася прокобата и върху семейството на втория си съпруг - гръцкия милиардер Аристотел Онасис.

Първо в авиокатастрофа през 1973 г. загива първородният и любим наследник на корабния магнат - 25-годишният Александрос.

Скоро след това неговата майка и бивша съпруга на Онасис слага край на живота си. От мъка по изгубения син две години по-късно и самият могъщ и арогантен Аристотел се разболява и почива. След 13 години неговата дъщеря Кристина умира вследствие на сърдечен пристъп, но неофициални данни сочат като причина свръхдоза наркотици, към които тя се пристрастява заради един от бившите си съпрузи.

Жаклин Кенеди продължава живота си в спокойствие и се прощава с него преди да трябва да преживее гибелта на собствения си син. Бившата първа дама се отдава на книгите и нито за миг не трепва от страх при мисълта за края, защото е срещала смъртта толкова много пъти през своя живот.

Джаки Кенеди Онасис остава неподвластна дори на тежкото проклятие, защото държи съдбата си в своите ръце.