Панихида за покойния митрополит Кирил

05.07.2019 Спомен

На 9 юли се навършват 6 г. от кончината на митрополит Кирил.

По тази причина

на 6 юли от 9 ч в катедралния храм “Успение Богородично”

ще бъдат отслужени заупокойна света литургия и панихида от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещенослужители от цялата епархия, съобщиха от канцеларията на владиката.

След литургията духовенството и миряните ще се отправят към старите гробища, където на митрополитската алея ще бъде отслужена заупокойна молитва (трисагий) в 11,30 ч.

КОЙ БЕ ДЯДО КИРИЛ?

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е роден на 8 юни 1954 г. Светското име на дядо Кирил е Богомил Петров Ковачев.

Майката на митрополит Кирил е монахиня в Златарския манастир "Св. Петър и Павел", Шуменско. През 1968 г. той постъпва в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". След завършването ѝ през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската св. Обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет. Монашество приема на 21 юли 1972 г., като духовен старец му става Браницкият епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария, за йеродиакон ръкоположен на 17 декември 1972 г., а за йеромонах - на 14 ноември 1976 г. от духовния си старец.

В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема "Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през XIX в.", заради което получава научната степен "кандидат на богословските науки", което днес се равнява на "доктор на богословието". До 1 септември 1986 г. е представител на Българската православна църква при Московската и Всерусийска патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител. От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет. Автор на единствения в България „Настолен православен календар"(2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009).

След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 с тайно гласуване 7 от 12 присъствали митрополити го избрат за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил e бил сътрудник на бившата Държавна сигурност, обяви Комисията по досиетата. Работел е за Първо главно и за Шесто управление на ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонимите "Ковачев" и "Владислав".

В Първо управление е бил регистриран на 29 юни 1976 г., а само няколко месеца по-късно е бил ръкоположен за йеромонах. На 1 юни 1989 г. Кирил е бил възстановен на отчет в Държавна сигурност. Това е станало само три месеца след избирането му за Варненски и Великопреславски митрополит.

Комисията по досиетата е открила собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, два регистрационни дневника, няколко картона. Намерено е и писмо на Национална служба за защита на конституцията от 9 ноември 1990 г. с искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните за "Владислав".

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци.

Един от скандалните проекти на Варненския митрополит безспорно бе този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград" край Варна.

През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид", докато в същото време събираше средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски".