Оригиналът на Дядо Коледа лежи в Турция

17.12.2020 Спомен
Голяма пластмасова статуя на Дядо Коледа посреща гостите в Демре.
Голяма пластмасова статуя на Дядо Коледа посреща гостите в Демре.

Местни археолози твърдят, че мощите на свети Никола са непокътнати в гробница в Анталия.

И децата знаят, че Дядо Коледа е жив и здрав и се подвизава в Лапландия. Но пък археолози съобщават, че мощите на неговия предтеча свети Никола, вдъхновил образа на добрия старец, лежат непокътнати под храм в турския град Демре в югозападния вилает Анталия.

От няколко години петима турски историци и 10 студенти по археология проучват мястото с георадари и томографи и са се натъкнали на крипта с погребални места. В две от тях са открити останките на 8 души, а в трето очевидно

е положен духовник

с висок сан,

твърдят учените.

На стената до гробницата са изографисани Исус Христос, Дева Мария и самият св. Никола.

“Находката ще привлече вниманието на целия свят. Ние твърдим, че легендарният светия лежи там непокътнат, и сме на финалния етап на проучването. Ако се окажем прави, това ще е от огромна полза за туризма в Анталия”, казва пред в. “Хюриет” Джемил Карабайрам, директор на местния институт за реставрация на археологически обекти. Гробницата е украсена с ценни мозайки, които трябва да се отстранят внимателно, за да се проникне в нея, обяснява той. Досега се смяташе, че мощите на светеца са пренесени в Италия. 

Днешният Демре е изграден върху останките на древния ликийски град Мира, където през III-IV век е проповядвал и е ръкоположен за епископ Никола Мирликийски Чудотворец. Tой бил роден в заможно семейство от Патра и

използвал

богатството си,

за да служи на Бога,

и помагал на бедните и хората в нужда. Според едно предание милосърдният Никола хвърлял кесии с жълтици не през вратата, а през комина. Те падали в закачените да се сушат на огнището чорапи и обувки. Образът на светеца е вдъхновил холандския герой Синтерклаас, който носел подаръци по Коледа. С годините той се превръща в Санта Клаус, или Дядо Коледа, и завладява празника Рождество в Европа и Америка. Едва през 1866 г. една илюстрация в сп. “Харпър”

налага образа

на брадатия

румен старец,

който живее на Северния полюс.

Но да се върнем в древната Мира, или днешния Демре. На 6 декември 343 г. там умира благочестивият Никола – ден, на който честваме Никулден. Тялото му е погребано в черква край града, където е проповядвал. Нетленните му мощи се оросявали от благовонно миро, което изцерявало много вярващи. Годишнината от смъртта му се чества и у нас, в Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Сърбия, Румъния. Смята се за покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, пивоварите, бъчварите, фармацевтите, пленниците и… крадците. На особена почит е в източното православие. В Гърция и Русия той е патрон на светците.

Името Чудотворец идва от чудесата, с които е известен приживе. Наричали го и св. Никола Угодник заради неговата готовност да се притече на помощ. Делата му умиротворявали, закриляли и давали изцеление. Сред най-известните е легендата за трите сестри, на които Чудотвореца

тайно дал зестра

и така ги спасил от

съдбата на блудници

– това е най-изобразяваната история от житието му. Според друго предание един касапин убил три деца и ги насякъл в каца за осоляване на месо. Никола съзрял стореното и горещо се помолил на Бог. Молитвите му били чути – децата по чудо оживели. 

Веднъж свети Никола тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разразила буря, един моряк паднал от върха на мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Никола го възкресил и с молитва успокоил морето. Оттогава е славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците. Според друг вариант на тази легенда корабът получил пробойна и св. Никола

запушил дупката

с жив шаран.

От тази случка останала традицията на Никулден да има шаран на трапезата.

През 1077 г. територията на днешна Анталия е завладяна от селджукските турци и броят на християните рязко намалява. Легендата разказва, че тогава свети Никола се явил в съня на свещеник от италианския град Бари и му заповядал да пренесе мощите му там. Избрани мъже се отправили с три кораба за Мала Азия и след преговори с местните християни донесли мощите в Бари. Те били тържествено посрещнати от свещеници и многоброен народ на 9 май 1087 г. Оттогава на този ден е установен празникът, наричан в България “летен свети Никола”.

Предшественикът на днешния храмов комплекс “Свети Никола” в Демре е изграден в началото на VI век върху основите на храма, където е проповядвал епископът. През вековете

черквата е била

наводнявана,

изгаряна, порутвана,

затрупвана с пръст. През 1862 г. руският цар Николай I я възстановява и добавя нови елементи към византийската архитектура, включително нов купол. Светинята е под закрилата на ЮНЕСКО и е прочута с уникалните си стенописи. Североизточната аркада е изписана с редки сцени от житието на св. Никола. 

Археологически проучвания около християнския комплекс турците правят от над 20 години. През 2008 г. техни историци призоваха

Анкара да си поиска

светите мощи

от Италия.

Макар че страната е мюсюлманска, град Демре припечелва добре чрез преданието и от източните, и от западните туристи. Те идват тук не само да се поклонят на светеца, но и да покажат на децата си мястото, свързано с предшественика на Дядо Коледа, или Санта Клаус – вълшебния старец, който на всяко Рождество подкарва шейната с елени и пуска подаръци и сладкиши в чорапите им, ако са били послушни.

В Демре гостите посрещат бронзови статуи на свети Никола, заобиколен с деца, и огромен пластмасов Дядо Коледа с голям звънец в ръка и торба с подаръци. На 6 декември в храма гръцки свещеници отслужват голяма християнска литургия – единствената, разрешена от властите.