Изненада! При земетресение е опасно под касата на вратата, а стълбищата са сигурно място

07.02.2023 Иван Бутовски

Как е правилно да се действа, за да запазим здравето и живота си при стихийно и трудно предвидимо бедствие като земетресението?

На пръв поглед отговорът е лесен. От “Пожарна безопасност и защита на населението” са се погрижили формално на всички обществени места да има набор от инструкции с най-популярните съвети в критична ситуация. Някои от тях обаче се оказват отживелица и предвид новото строителство - създаващи по-голям риск за бедстващите. 

Едва ли има някой у нас, който да не е запознат с тези инструкции, какво можем да направим, за да се спасим при катаклизъм.

Ако не можем моментално да напуснем сградата, обикновено препоръчваните мерки са по най-бързия начин да застанем под касата на вратата или под солидна маса.

Така например на сайта на Националната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” са изброени следните най-спешни мерки при усещане на първия трус:

- Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.

- Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло.

- След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и

не хуквайте към асансьорите и стълбите

- Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

- Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте.

- В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.

Оказва се обаче, че проблемът е доста по-сложен, защото според строителни експерти чисто механичното преписване през годините на тези норми не само няма да помогне, а може да се окаже дори по-опасно. Нещо повече, според тях някои от най-популярните съвети как да се защитим при земетресение са напълно неверни.

"Погрешно е при трус да се крием под касите на вратите, както съветват от Гражданска защита. Това е най-слабото място в стената, защото над него е така нареченият "щурц", който при тухлените сгради е укрепен с едва 10 см, а при монолитното строителство с около 50-60 см цимент.

При бедствие върху него се получава силен Х-образен натиск и затова логично точно там има най-голяма вероятност стената да се разцепи и да се срути", предупреждава проф. д-р инж. Тодор Бараков, дългогодишен шеф на катедра в УАСГ.

"Тъкмо обратното на това, което се говори - стълбищата, особено при по-новите постройки,

са между най-устойчивите места в сградите,

тъй като обикновено са укрепени допълнително с бетонови шайби. С оглед тежестта на таваните смехотворно звучат и съветите да се крием под масата", споделя още строителният инженер.

Най-правилната тактика при земетресение е човек да застане до най-дебелата стена или носещите колони, тъй като практиката показва, че при срутване на сграда изправени остават само най-здравите строителни елементи, съветва той.

"Както видяхме от репортажите и в Непал, тухлените сгради преобладават - има бетонни с тухлен пълнеж, тухлени, а даже и кирпичени.

Скрепвани са с глинен разтвор, който даже не е и хоросан, а той няма никаква якост. Всяко едно хоризонтално движение размества отделните тухли и затова последиците са фатални.

Но и нашите експерти от Гражданска защита, без да мислят, преповтарят изтъркани и неверни инструкции.

Как може да не се замислят или поне да се допитат до строителни инженери, когато ги пишат?! Съветват хората да стоят под рамките на вратите или да се крият под маси - ами нали така най-лесно ще ги затрупат останките...

Може ли една дървена маса да те запази, ако се срине таванът, или просто ще останеш затрупан под нея?!", възмущава се специалистът.

Качеството на строителството е от ключово значение за оцеляване при силен трус.