Вадят непоказвани творби за 140 г. на Борис Денев във Велико Търново

31.01.2023 Дима Максимова
Художествената галерия "Борис Денев" ще представи 100 творби на своя патрон
Художествената галерия "Борис Денев" ще представи 100 творби на своя патрон

С голяма изложба Художествена галерия „Борис Денев” във Велико Търново ще почете своя патрон. Експозицията „140 години от рождението на Борис Денев (1883-1969)” ще бъде официално открита от 17,30 ч. на 7 февруари - рождената дата на художника, съобщиха от галерията.

В изложбата ще бъдат включени близо 100 творби от фонда на галерията, много от които непоказвани пред широката аудитория.

Борис Денев - един от най-големите български пейзажисти и най-проникновени военни художници е роден във Велико Търново на 7 февруари 1883 г. и е от известния Чоканов род. Автор е на стотици пейзажи, портрети и композиции с исторически, библейски и военни сюжети, хиляди рисунки и на 25 самостоятелни изложби. Участвал е в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, като военен художник и рисува човешките, "стаени" моменти между затишията в сраженията, от една страна, а от друга - увековечава в стотици ескизи, скици и рисунки бойната слава на България с подвизите и саможертвата на българските войни.

Любима негова тема е Търновград с романтиката и очарованието на старинната архитектура. За своя роден град казва: “Намирам, че Търново е най-живописният град в България, който със своята странна природа ми е правил дълбоко впечатление още от детинство. От родния си град съм направил, може би, около 2000 пейзажа, но всякога го виждам пак нов и всяко ново посещение е свързано с дълбоки преживявания от природата около тоя град”.

Бил е учител, художник на свободна практика, комисар на българския павилион на Венецианското биенале през 1942 г., музикант, автор на книги за практическата, свободната конструктивна и очната перспектива.

След Деветосептемврийския преврат през 1944 г., е арестуван и прекарва пет месеца в Софийския затвор и пет месеца в Дупнишкия лагер, без да бъде съден. Изключен е от Съюза на българските художници (СБХ), а след освобождаването му е забранено да се занимава с рисуване. По-късно е реабилитиран, възстановен в СБХ, и удостоен със званието "Заслужил художник", но едва през 80-те години Съюза на художниците прави негова изложба. Умира на 31 декември 1969 г.

15 години след смъртта му, дъщеря му – художничката Славка Денева завещава на СБХ не само семейното им жилище на улица "Шипка" 18 в София, но и огромно количество картини и рисунки.

През 2003 г. с решение на Великотърновския общински съвет художествената галерия в родния град на художника започва да носи името му.

Предстоящата изложба е само едно от събитията, с които галерията ще чества своя патрон. С финансиране от Министерство на културата институцията реализира два проекта, посветени на Борис Денев. Единият е за дигитализация и виртуален тур, обхващащ всичките 250 творби на художника, с които разполага галерията, а другият е за издаване на двуезичен книжен каталог. Именно представянето на виртуалния тур ще бъде другото значимо събитие предвидено също за 7 февруари.