Учени успяват да подмладят стари мишки. Дали ще стане и с хората?

26.01.2023 24 часа
Стари слепи мишки връщат зрението си, мозъкът им става по-млад, а на мускулите и бъбреците се появява по-здрава тъкан
Стари слепи мишки връщат зрението си, мозъкът им става по-млад, а на мускулите и бъбреците се появява по-здрава тъкан Пиксабей

Стари слепи мишки връщат зрението си, мозъкът им става по-млад, а на мускулите и бъбреците се появява по-здрава тъкан. Това установяват учени в лаборатории в Бостън. 

Експериментите показват, че остаряването е обратим процес, който може да се направлява, казва пред Си Ен Ен експертът по антиейджинг Дейвид Синклер, професор по генетика от института "Блаватник" на Харвардското училище по медицина и един от директорите на центъра "Пол Ф. Глен" за биология на стареенето. 

Забелязва се, че е възможно и млади мишки да се състарят преждевременно, а тъканите им в тялото да се разрушат. 

Синклер смята, че телата ни имат копие от нашата младост, което в същото време може да бъде подтикнато към регенерация.  

Комбинираните експерименти поставят под въпрос научната теория, че остаряването е в резултат от генетични мутации, които отслабват нашата ДНК като създават депо за повредени клетъчни тъкани, водещо до влошаване, болести, смърт.

ДНК-то в клетките може да бъде разглеждано като хардуера на човешкото тяло, а епигеномът е самият софтуер. Епигеномите са протеини и химикали, които са върху всеки ген, смятат от Националния институт по изследване на човешкия геном.

"Впечатляващото откритие е, че има резервно копие на софтуера в тялото, което може да задействаме. Показваме как софтуерът се разваля и как може отново да накараме системата да работи, така че да се възстанови способността на клетката да разчита генома правилно отново", твърди Синклер. 

"Без значение е дали тялото е на 50 или на 75 години. Веднъж, когато започне процесът на регенирация, то тялото ще си припомни как да се обновява и да бъде отново младо, дори и вече сме стари и болни", смята той. 

С помощта на учени Синклер и екипът му в Харвард успяват да състарят тъкани в очите, мозъка, мускулите, кожата и бъбреците на мишките. Техните мишки на една година са състарени до двегодишни.

Следващата стъпка е обратният процес към подмладяване на мишките.

Той съветва хората да ядат основно растителни храни, да спят достатъчно, а стресът да бъде намален максимално. Добре е поне три пъти седмично да се правят упражнения по поне 10 минути, за да може мускулната маса да се поддържа, предаде bTV.