Киносалони отбелязват днешния Ден на българското кино

13.01.2023 24 часа

Киносалони в София и страната отбелязват днешния Ден на българското кино, съобщават от Национален филмов център (НФЦ).

"Повод за това е не само 13 януари - датата, приета официално за Ден на българското кино, но и отбелязването на 100 години от рождението на Въло Радев, както и премиери на дълго чакани български филми и една копродукция", коментират от НФЦ, цитирани от БТА.

По повод 108 години от първата прожекция на български филм, в Дома на киното ще бъдат показани "Флорентинска нощ" - анимационен филм на режисьор Сотир Гелев, и "С внимание към детайла“ - документален филм-очерк за оператора и преподавателя от ВИТИЗ/НАТФИЗ доц. Георги Карайорданов, режисьор е Деси Томбушева.

Тези два филма ще могат да бъдат гледани и от киноманите в кино Lucky, Пловдив, в регионалната библиотека "Пейо Яворов“, в Бургас, и във Фестивалния и конгресен център във Варна.

Филмотечното кино "Одеон“ представя селекция късометражно кино "Златна роза" (2022) със заглавията "Празник“, "4 достоверни истории за една абсурдна вечер“, "1999“, Vox Populi.

Кино "Влайкова" прожектира "Крадецът на праскови" на Въло Радев, културен център "Г8" показва "Васил" на режисьорката Евелина Прат, копродукция между България и Испания, "Евросинема" - "Смирен", на режисьора Светослав Драганов, копродукция между България и Румъния.