Италиански замък показва творби на Кристо до 16 април

06.01.2023 Виолина Христова, Рим
Кристо и Жан Клод
Кристо и Жан Клод

В историческа сграда до Торино наредиха първата изложба на Ботуша за твореца след смъртта му

Ако имате път към Торино, на всяка цена посетете намиращия се на 40-ина километра замък на Мирадоло. Освен че е красива историческа сграда, издигната сред прелестна природа, може да му се насладите и по друга причина - до 16 април  приютява изложба с 60 творби на Кристо и Жан-Клод. Това е първата експозиция в Италия след смъртта на твореца с български произход, който почина в Ню Йорк на 31 май 2020 г. на 84-годишна възраст.

На Апенините той успява  да реализира няколко свои проекта. Последният – Плаващите кейове на езерото Изео, беше посетен и видян на живо през 2016 г. от близо 1,5 млн. души от цял свят.

“Кристо и Жан-Клод. Проекти” е вълнуващо пътешествие из живота и изкуството на двамата творци. То

разхожда посетителя из различни етапи от

живота на двойката, показвайки детайли от реализирането на много от творбите.  То  е нещо като “зад кулисите” на проектите на българина. 

“Всеки проект на Кристо беше едно ново начало, едно непрекъснато преоткриване на нови техники, хора, места, което обогатяваше неговото и нашето познание”, казва Лоренца Джованели от нюйоркската фондация “Кристо и Жан-Клод”. Тя влиза в екипа на фондацията след реализирането на Плаващите кейове на езерото Изео – в момента се занимава с промоция на художественото наследство на родения в Габрово през 1935 г. българин. 

Джованели отговаря най-вече за управлението на архивите, за кураторските аспекти на изложбите, дефинирайки идеите и проектите с директорите на музеите. Надеждата е изложбата в замъка на Мирадоло

да отговори на въпросите на мнозина за начина на работа на Кристо.

Експозицията представя близо 60 произведения, в това число и такива на други творци, вдъхновяващи сe от Land Art и Nouveau Realism. Могат да се видят различни техники и колажи, използвани от Кристо. Всичко това се съпътства от богата фотографска експозиция и видеокадри, представящи моменти от работата на двойката Кристо-Жан-Клод. 

Може да се наблюдават етапи от процеса по реализирането на много инсталации, като например опаковането на Райхстага през 1995 г. – за одобряването на този проект двамата творци са ангажирали усилията си две десетилетия.

Изложбата в замъка на Мирадоло има и акустично оформление –

музикалната “инсталация”, съпътстваща разходката из произведенията

на художника, е дело на естонския композитор Арво Перт. 

Замъкът на Мирадоло се намира в началото на долината Кизоне и е съставен от знатна и рустикална част. През XVII век служи като селска резидeнция на фамилията Мачело, навремето най-едрия собственик на парцели в зоната. В края на XVIII век древната къща се трансформира от собственика ѝ в знатна резиденция, изгражда се и парк наоколо. Златният период на замъка е през XIX век, когато е преправена фасадата му, добавят се неоготически декоративни елементи, разширява се и градината. Един от наследниците на фамилията собственик – Емануеле, който умира преждевременно през 1904 г., е сред основателите на автомобилната група ФИАТ. Последната наследница на фамилията - София, умира през 1950 г. и оставя замъка в ръцете на религиозна общност, която го превръща в дом за духовна дейност и резидeнция на възрастни хора. 

След смъртта на графинята са направени много промени, несъвместими със същността на замъка, много от мебелите са разграбени или разпродадени. Сградата се “преражда” след 2007 г., когато е купена от частна група, която я предоставя за безплатно ползване на фондацията “Косо”. Тя го реставрира и  изтупва от прахта. От 2008 г. поставя началото на много проекти, свързани с изкуство. В историческите зали на замъка се излагат шедьоври на Караваджо, Тициан, Лото, Рафаело, Рубенс, Тиеполо, но също и на съвременни творци. Произведенията идват от колекциите на престижни частни и държавни музеи.