На театър навръх Нова година

31.12.2022 24 часа

Народен театър "Иван Вазов" кани зрителите да изпратят 2022 година с последните си две премиерни представления.­ 

"Великденско вино", 31 дек, 19 ч, Камерна сцена

Владо Пенев и Павлин Петрунов облякоха костюмите на поп Кръстьо и Гечо Немия, за да преразкажат пиесата на Константин Илиев „Великденско вино“ под режисурата на Явор Гърдев. Премиерата на спектакъла се състоя на 30 ноември и 1 декември. Екипът на спектакъла – драматургът Константин Илиев, режисьорът Явор Гърдев и художникът Павел Койчев, се е подготвял за тази премиера от 3 години, а тя почти съвпада със 150-ата годишнина от обесването на основателя на Вътрешната революционна организация – Васил Левски.

"Нора", 31 дек, 19 ч, Голяма сцена

­Повече от век и половина пиесата на Хенрик Ибсен „Нора" („Куклен дом") е сред най-поставяните произведения на световната сцена. Премиерата на спектакъла на руския режисьор Тимофей Кулябин беше на 2, 3 и 4 декември.

Радина Кърджилова, Иван Юруков, Дарин Ангелов и Ана Пападопулу комуникират помежду си на сцената чрез своите телефони, изпращайки си съобщения в реално време, а публиката става свидетел на всичко, което се случва, на техните екрани.

Режисьорът Тимофей Кулябин разказва драматична семейна история на езика на съвременния живот, в който виртуалното общуване много често измества реалното. Социалните мрежи се превърнаха не само в средство за общуване, но и организатор, и средство за манипулация, и регулатор на настроенията на обществото, и политическа трибуна. Променя се светът, променя се речта, променя се езикът, променя се комуникацията между хората.

В спектакъла участват още актьорите Илиана Коджабашева, Зафир Раджаб, Василена Винченцо, Жаклин Даскалова, Благовест Благоев и Димитър Николов.

Новогодишен гала концерт, 31 дек, 18 ч, Голяма зрителна зала на Софийската опера и балет

С подарък - чаша за шампанско с надпис пожелание за новата 2023 година за всеки посетител, ще завърши Новогодишният гала концерт на Софийската опера и балет на 31 декември вечерта. Публиката ще опита шампанското непосредствено след края на концерта, който започва в 18 часа и се очаква да приключи час преди настъпването на новата година. Програмата се пази в тайна до последния момент, но обикновено тя включва откъси от най-успешните оперни и балетни постановки през отминалата година, като в концерта участва винаги почти целият състав на операта.

Спектакъл "Grand CanCan", 31 дек, 17 ч, Музикален театър

Музикалният театър кани зрителите на „Празничен Grand Cancan – Великата оперета“. Незабравими емоции, наздравици и много изненади очакват зрителите на това бляскаво оперетно шоу, в което главен герой е огненият канкан. Участват солистите: Марияна Арсенова, Илона Иванова, Добрина Икономова, Олга Михайлова-Динова, Теменужка Трифонова, Людмила Козарева, Александър Мутафчийски, Александър Панайотов, Стефан Петков, Пеньо Пирозов, Денко Проданов, Христо Сарафов, Богомил Спиров. Хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.

Преди спектакъла за зрителите ще има чаша вино за наздравица във фоайето на театъра по повод настъпващата 2023 година.

"Музикален фойерверк", 1 януари, 18,30 ч, зала 1 НДК

Фестивалният симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков кани зрителите на празничен новогодишен концерт в първия ден на 2023 година. Ще звучат произведения на Росини, Щраус, Лехар, Супе, Делиб, Понкиели, Офенбах и др. Концертът се казва "Музикален фойерверк", а солисти са Светлана Иванова - сопран, Георги Султанов - тенор, и Диана Чаушева - цигулка.