Изпълниха последното желание на Ламбо

04.11.2022 Лили Ангелова
Христово рязпятие вече стои до главата на големия актьор
Христово рязпятие вече стои до главата на големия актьор

Каза ни: До три години се събирайте край мен, после - който иска, спомня си росица Обрешкова. Единственият наследник на Стефан Данаилов – Владимир, сложи кръст на гроба му.

Синът на Стефан Данилов Владимир изпълни последното желание на знаменития си баща. Данаилов-младши е сложил кръст на гроба му малко преди Голямата задушница в събота. Красиво изработеното разпятие е последното желание на актьора, но изработката му отнела доста време. В крайна сметка това се случи на третата годишнина от кончината на Мастера.

"Когато баща ми започна да боледува, с него непрекъснато говорихме за вярата човешка, за Бог, за просветлението. Не знам дали нашият разговор му повлия, или всъщност той винаги е бил вярващ човек и рядко е говорил с хората на тази тема. Именно това ме накара да сложа кръста на паметника му. Това беше последното му желание", каза д-р Владимир Данаилов, синът на Ламбо.

За съжаление за третата годишнина от кончината на актьора, както и за рождения му ден - 9 декември, Владимир няма да може да присъства, тъй като вече работи като доктор в Щатите и има ангажименти.

"Когато си бях в България, избрах кръста, разгледах макета и посочих и място на паметника, който да се случи до Народния театър. Доста неща свършихме през лятото", каза Данаилов и допълни, че баща му много му липсва. "Сънувам го и се старая да не го разочаровам с нито едно свое действие. По цял ден съм на лекции и работа, уча много усърдно и искам да изпълня мечтата му нашият род да има доктор Владимир Данаилов", каза още Владимир.

В един от последните разговори между двамата младият мъж разяснявал на баща си важните в християнството дни.

"Питаше ме какво се случва, какво съм чел, когато душата си отиде от този свят. Разказвах му, че най-важните дни са 9-ият от смъртта, 40-ият, а след това третият, шестият и деветият месец и една от най-важните е третата година, на нея е задължителен помен от роднините. Това е важно, защото преди това душата митарства - минава през различни кръгове", казва Владимир, който през годините заедно с майка си Ирен Кривошиева е много вярващ и почита всички християнски празници и традиции.

Мастера бе погребан до съпругата си Мария в Боянските частни гробища. "Мислих да предложа на сина й Росен да сложим кръст и на нейното покойно място, но всъщност той си решава", смята Данаилов.

"Още помня едни от последните думи на вуйчо, които бяха: "Събирайте се до три години от смъртта ми. После - който каквото иска", сподели пред вестника и племенницата на Ламбо - режисьорката Росица Обрешкова.

Жената, която е близко до сърцето на Данаилов в годините - Ирен Кривошиева, също винаги се насълзява, когато си спомня за любимия мъж.

"Винаги плача при спомена за него. Същото правя и когато говоря с Владимир. Някакви неща ми изплуват на моменти, събития, които съм изживяла, докато ходих в болницата да виждам Стефан. Тогава му пусках запис от Владето, защото разликата във времето със САЩ е седем часа и той понякога се записваше. Но да, успяха да се сбогуват, когато Влади беше една седмица тук. Но и за двамата беше много тежко", връща лентата назад Ирен. Докато Ламбо бил в болницата, тя през цялото време бдяла над леглото му.

"Давах му един лист, който пазя до ден-днешен, макар да не се разбира нищо какво е искал да напише. Пишеше, а аз се опитвах да разбера какво. Но понеже беше с маска на устата, не можех да видя и реакциите му. Знаех обаче, че ме чува", сподели още Кривошиева.

"Един от моментите, в които ми е било най-тъжно, бе, че Стефан не можа да получи причастие на смъртния одър, тъй като никога не се беше причестявал, не беше и постил. Но аз му дадох вода от река Йордан. Тя се пие на гладно при особени случаи и се освещава на Йордановден. Това можах да направя за душата на Стефан", сподели ни една от последните си срещи с Данаилов Кривошиева.

Стефан Данаилов си отиде на 27 ноември, дни преди рождения си ден - 9 декември. Тази година стават три години от кончината му.