На 100 г. почина българката от Канада, която извеза Богородична икона за патриарх Неофит

30.09.2022 Spomen.bg онлайн
Стилна и винаги с мисъл за България: г-жа Пенка Димитрова в дома си в Канада на своя 100. рожден ден / 09.януари 2022 г. 
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Стилна и винаги с мисъл за България: г-жа Пенка Димитрова в дома си в Канада на своя 100. рожден ден / 09.януари 2022 г. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Пенка Димитрова щеше да навърши 101 години на 9. януари 2023 г. Живее от 27 г. в Канада. 

През 2014 г. една дама се обърна към редакцията на "24 часа" за съдействие патриарх Неофит да получи извезаната от нея икона на св. Богородица.

Тогава леля Пенка беше на 92 г. Тя бе бродирала 6 месеца Богородичната икона "Достойно ест" и чрез нейни близки се надяваше да бъде предадена на Негово светейшество. Бе започнала везането веднага след интронизацията му на 24 февруари 2013 г.

"В знак на уважение, почит и добри чувства Ви правя личен дар - бродирана икона Богородица, с пожелания на добър час в добро здраве и много успехи в трудния път. Бог да Ви пази", пишеше достолепната дама.

Нашият покоен колега Николай Москов прие присърце тази молба и получи благословията на патриарха иконата "Достойно ест" да му бъде подарена в Софийска митрополия от Таня Душева, близка на българката в Канада.

Като пое и целуна светинята, Негово светейшество каза: "Всичко важно в живота ми е свързано със Св. Богородица, която ме е закриляла винаги. На големия празник Успение Богородично на 15 август 1975 г. патриарх Максим ме ръкоположи за йеродякон, а на 25 март 1976 г., когато е Благовещение - за йеромонах. Пак дядо Максим ме възведе в архимандритско достойнство на 21 ноември 1977 г., когато е празникът Въведение Богородично."

В знак на благодарност патриархът подари своя двоен диск "Живот и песнопения", в който пее и любимата нему и на Дякон Левски възхвала на св. Богородица "Достойно ест". Дядо Неофит я изпълнява по напев от Широка лъка, както я е пял и Васил Левски.

Пенка Димитрова изпрати тогава и бродирана от нея икона на "Св. Св. Кирил и Методий" на Народната библиотека.

Тя бе уникален пример колко достойно, смислено и благородно може да се изживее един живот. С мисъл и голяма обич за България, леля Пенка помагаше дори на непознати и до последно се интересуваше от живота у нас. 

Поклон и вечен покой на душата й.

Редакцията на Spomen.bg изказва искрени съболезнования на близките.