Художници събират пари за паметник в Перник

28.09.2022 24 часа
СНИМКА:PIXABAY
СНИМКА:PIXABAY

В Регионалния исторически музей ( РИМ ) в Перник бе открита изложба "Арт Перник" на художници от София, Стара Загора, Созопол, Сливен и Перник. Свои творби показват и пет възпитаници на школата по изобразително изкуство в Обединения детски комплекс в града, пише БТА.

Експозицията има кауза - да подпомогне събирането на средства за изграждане на паметник на загиналите във войните за обединение на България перничани. Двадесет процента от стойността на продадените картини ще постъпят в новооткритата сметка за строителство на монумента. Перник е единственият голям град, който няма такъв паметник, обяви водещата на събитието Марияна Маринова.

Инициативата за изграждане на паметник на загиналите във войните за национално обединение перничани е на Съюза на военноинвалидните кооперации в града и датира от две години. По данни на инициативния комитет около 140 жители на миньорския град са намерили смъртта си във войните от 1878 г. до 1945 г.

Изготвен е проект за бъдещия монумент. Той представлява две срещащи се трапецовидни стени със знак за храброст между тях. На стените ще бъдат изписани имената на героите.

Вече са постъпили първите 400 лв. по сметката за строителство на паметника, обяви Валентин Николов - председател на Съюза на военноинвалидните кооперации в града.

Картините от "Арт Перник" ще останат в РИМ още една седмица. Подобно събитие ще се организира всяка година, но с различни каузи, заяви инициаторът му Георги Чернев - председател на академия "Знание и самоусъвършенстване".