Сложиха плоча на гроба на Яна Язова

23.09.2022 БД Онлайн

След публикация в "България Днес" Столична община постави надгробие от златист мрамор

На гроба на писателката Яна Язова на 47-и парцел на Централните софийски гробища Столична община постави обещаната паметна плоча, видя "България Днес". През май т.г. вестникът разбуни духовете с интервюто с първия изследовател на живота и делото на Язова - литературния историк и библиограф Петър Величков. Той разкри, че навремето е получил информация от МВР, че романистката е била удушена. Величков каза още, че гробът на майсторката на историческия роман не може да бъде открит, тъй като името й е заличено от паметната плоча. На нея било отбелязано само името на нейния зет Никола Балабанов, съпруг на рано починалата сестра на Язова - Мила, а в другите два гроба били погребани осиновената от Балабанов домашна помощница на семейството Тренка и нейни роднини.

Тогава екип на "България Днес" се убеди на място, че името на Яна Язова наистина не фигурира на малката светлочервена морена, поставена в средата между трите гроба. На среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова с журналисти от вестника тя обеща Столична община да сложи паметна плоча на "вечния дом" на голямата писателка с перспектива там да се монтира и пейка. Обсъди се и възможността в близко бъдеще за паметник на Яна Язова или в градинката пред Националната библиотека, или в Борисовата градина.

От няколко дни българската общественост и почитателите на творчеството на убитата романистка ще могат да оставят цветя на гроба й, чиято паметна плоча от златист мрамор се вижда отдалеч. 

"Авторката на трилогията "Балкани" и на дилогията "Соленият залив" вече има надгробен паметник, 48 години след погребението си", написа във фейсбук Петър Величков. "Да благодарим на Атанас Димитров, който успя да доведе до щастлив край сагата с липсващия надгробен паметник", допълни в социалните мрежи специалист номер едно по творчеството на Яна Язова.

"Преценявам положително жеста на столичния кмет Йорданка Фандъкова към паметта на Язова. Което беше обещано, е спазено", каза за "България Днес" преподавателят в НБУ Атанас Димитров. В края на миналата година в предаване по БНТ той пръв повдигна въпроса за останалия безкръстен и безименен гроб на писателката.

"Аз съм поел това като инициатива още преди две години и съм го довършил докрай. Най-важното е, че паметта за Яна Язова е запазена. И че за пръв път на гроба й ще бъде извършена панихида по източноправославен обичай. Тя е православна християнка и е била кръстена, кръщелното й свидетелство е запазено. Може такава церемония да е имало в Лом, но не и в София", уточни Атанас Димитров.