Богородица Троеручица спасява болни и бездетни

25.09.2022 Борислав Радославов
Миряни се стичат всеки ден пред чудотворната икона на Богородица Троеручица / Снимки: България ДНЕС
Миряни се стичат всеки ден пред чудотворната икона на Богородица Троеручица / Снимки: България ДНЕС

Чудеса в Арбанашкия манастир. Помага при тежки операции с очакван негативен край. Дарява с чедо 41-годишната Гергана

Богородица цери болни и бездетни със силата на искрената вяра. Безчет са чудесата, станали в Арбанашкия манастир "Света Богородица", където се съхранява за поклонение чудотворна икона на Богородица Троеручица. На 8 септември православните християни празнуваха Рождество Богородично, а споделените случаи на чудодейни изцеления от благодарни миряни не стихват.

Едно от свидетелствата за чадородие е на пловдивчанката Гергана Панова. Тя споделя, че посещава манастира всяка година на Голяма Богородица. Омъжва се късно - на 41 години. Двамата със съпруга й много искали да имат свое дете. Лекарите обаче са категорични - за да роди Гергана, трябва да стане чудо.

В това време Панова влиза в ранна критическа възраст, има хормонални проблеми, хапчетата не й помагат да забременее. Изгубила всяка надежда, че някога ще стане майка, жената тръгва по екстрасенси и билкари, но нищо не се получава. Гергана се затваря в себе си и мъчително изживява разбитата си мечта за рожба.

За да я разсее, съпругът й решава да я заведе на екскурзия във Велико Търново. Дотогава Гергана не е ходила там и много се радва на предложението. Двамата разглеждат старата столица, после отиват и до Арбанаси. Там жената усеща странно чувство, когато прекрачва прага на манастира "Света Богородица". Сякаш някакъв ток преминава през Гергана, когато коленичи пред Богородица Троеручица и се помолва за дете.

Няколко месеца по-късно жената за малко да припадне от изненада, когато гинекологът изумено установява - ще има дете. Сега дъщеричката й вече е пълнолетна.

Безчет са свидетелствата на хора, усетили Божията милост и чудодейното въздействие на святата икона на Богородица Троеручица в Арбанашкия манастир "Света Богородица". Храмовият празник е на 15 август и тогава към обителта се стичат стотици миряни от цялата страна.

Едно от чудесата връхлита в началото на века Красимира. През 2000 г. тя отива със съпруга си до манастира за първи път с молба към Богородица да помогне на сина им в образованието. По онова време той е ученик в 1-ви курс в техникум и е на прага на изключване.

"Толкова горещо се молих на чудотворната икона, толкова много вярвах и... стана чудо. Синът ми завърши срока без нито една двойка, а по-късно и образованието си. Освен това усвои допълнителен занаят, който му носи доходи и към момента. Има прекрасна съпруга и две деца. И са щастливи, благодаря на Бога", споделя Красимира.

През 2007 г. предстои сложна операция на дъщеря й. След посещението на манастира хирургическата интервенция се състои, но не с неблагоприятния край, който предначертават лекарите, а с изключително успешен!

Малко след това оперират и Красимира, като и в нейния случай не се очаква положителен резултат.

"Но той дойде! В момента съм жива, здрава, работоспособна. Всеки ден благодаря на Бога за това, че децата и съпругът ми са живи и здрави. Това включва снаха, зет и внуците. Благодаря на чудотворната икона и въобще на Богородица и благодаря на Бога, че ми е отворил очите да ги видя, за да им вярвам! Бог да пази България. Бог да съхрани манастира!", споделя щастливата жена.

Божията благодат усеща и Таня. Тя посещава манастира в момент, в който има нужда от подкрепа и просветление от Божията мъдрост.

"Искам да уверя всички ви, че я получих по мил, светъл и необичаен начин. Вярвам в Божието тайнство и безгранична подкрепа на Бог към всеки нуждаещ се, пожелал я с душата и сърцето си. Отговорите на въпросите, които търсих, душевната подкрепа и вътрешното спокойствие, които усетих, са необясними. На това място се чувства особена енергия, присъства светлината и се "чува и усеща" онова тайнство, наречено Бог. Мисля, че всеки, който отвори душата и сърцето си за тях, ще ги усети. Пожелавам всеки, който посети манастира, да почувства и преживее това, което открих аз. Нека стане по-добър човек и намери отговор на всеки свой въпрос, както за много от необяснимите за себе си неща, така и за доста по-дребни и ежедневни такива", разказва жената.

Смята се, че освен че лекува болни и бездетни, които с чиста вяра и смирено сърце застават пред нея за просба, Богородица Троеручица предпазва няколко пъти манастира от изпепеляване. Иконата е обкована със сребро, като част от средствата са дарени от великотърновски търговец, чието дете оздравява след молитва пред Божията майка. Наричат иконата още "Плачещата Богородица".

В Арбанаси се намира още една чудотворна икона на Богородица - в църквата "Свети Никола". Говори се, че помага най-много за зачеване. Жените, които искат да станат майки, задължително изпълняват следния ритуал - след молитвата пред Божията майка поставят монета на иконата. Ако стотинката залепне, значи Богородица ще ги чуе. Падне ли паричката, желанието за рожба няма да се осъществи.

Излекува детето на търновския паша

Според едно от преданията Св. Богородица се явила на атонски монах иконописец и му нарежда нейната икона да бъде пренесена във Велико Търново в манастир, посветен на Св. Богородица. Веднага с пристигането иконата проява своето чудотворство, като излекува детето на богат търговец.

Според друго предание, когато турците завладяват България и наближават Търновград, иконата е скрита в земята. Минават векове и манастирът и неговата светиня са покрити от забрава, но всяка година на празника Успение Богородично местни хора се събират с почит на това място, без да знаят за скритото съкровище в земята.

Св. Богородица сама напомня за своята чудодейна икона - през 1680 г. овчарче чува глас, сякаш майка оплаква своето чедо. Гласът идва изпод земята в близост до останките на някогашната храмова стена. Детето казва на благочестиви християни, които откриват иконата. Още с изваждането й се случва чудо, което Бог допуска да стане - едно нямо момче турче за първи път отваря уста пред иконата и казва: "Свещите горят!".

Малко по-късно пред иконата се излекува и детето на търновския паша, който дарява пари за монашески килии. Заради стоновете, които чува овчарчето, монахините наричат иконата "Плачещата Богородица".