Започна церемонията за погребението на Елизабет II (На живо)

19.09.2022 Евита Смилкова

Церемонията за погребението на британската кралица беше открита. Ковчегът на Елизабет II бе внесен в Уестминстърското абатство.

Обредните дейности са водени от Дейвид Хойл, декан на Уестминстър, и включват четения и молитви от политически и религиозни лидери, включително новия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс.

„Паметта и надеждата са свещени задължения“. С тези думи свещеник Хойл откри церемонията и отправи покана към паството да се моли. Той припомни, че хора от цялата нация, британската общност и света са се събрали днес на мястото, където покойната кралица е родена, след това се е омъжила и е коронова, а сега я изпращат.

Министър-председателят Лиз Тръс даде второто четене от Светото писание от Евангелието от Йоан: „Да не се смущава сърцето ви: вярвате в Бога, вярвайте и в мен.“

Пасажът се отнася до обещанието на Христос към неговите последователи за място в рая. Той казва на своите ученици: „Аз съм пътят, истината и животът: никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене“.

Още от ранни зори денят обещаваше да е исторически с изключителната церемония по повод погребението на кралица Елизабет ІІ, която почина на 8 септември след цели 70 години управление, с което си засвидетелства да бъде обявена за най-дълго управлявалия британски монарх в историята и единственият, празнувал платинен юбилей.

Изключителни мерки за сигурност са взети в Лондон, за да протекат по план ритуалите, с които светът ще каже последно “Сбогом” на Елизабет II. 10 хил. полицаи са ангажирани с охраната на различни събития през целия ден, а вратите на Уестминстър хол бяха затворени още в 6,30 ч. сутринта (8,30 ч. българско време бел. а), след като четири денонощия поданиците на покойната кралица се редяха на километрични опашки, за да я зърнат за последен път.

Елизабет ІІ ще бъде положена по-късно до съпруга си принц Филип, който почина миналата година. Досега тялото му се съхраняваше в кралската галерия в подземието на параклиса “Сейнт Джордж” в замъка Уиндзор, където се намират тленните останки на 25 старши и второстепенни членове на кралски семейства.

Протичането на погребението на кралицата е планирано още преди 60 години и въпреки, че монархът приживе неведнъж е казвал, че не желае дълги церемонии след смъртта си, това е протокол, който трябва изрично да се следва и не може да бъде променен. През годините самата Елизабет е успяла да промени само част от детайлите по десетките церемонии, които се проведоха през последните 11 дни и които ще завършват с края на днешния ден.

Около 2 хил. официални гости се настаняваха в продължение на 2 часа в Уестминстърското абатство преди началото на церемонията. В нея се включиха и най-младите членове на кралското семейство - принц Джорд и принцеса Шарлот, децата на Кейт и Уилиям. Единствено принц Луи, който е само на 4 години, не е там.

Обществените услуги, големите магазини и много търговци на дребно, както и големи предприятия като фондовата борса например ще останат затворени през днешния ден. Миналата седмица новият крал Чарлз ІІІ лично постанови понеделникът да бъде неработен, но остави последната дума на работодателите - тоест всеки бизнес има възможността сам да прецени дали да отвори врати днес.

Миналата сряда по време на тържествената процесия към Уестминстър хол имаше закъснения и отмяна на полети. За днешния понеделник лондонското летище "Хийтроу" обяви, че 15 процента от трафика му, или над 150 полета, ще бъдат с нарушен график. Това ще се случи, за да не се рискува нарушаването на двете минути мълчание след погребалната церемония, по време на траурното шествие и след това, докато протича частната церемония в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор.

"От уважение към церемониите полетите до и от "Хийтроу" ще бъдат променени, за да се избегне безпокойството от шума на определени места и в определени часове в понеделник", се казва в прессъобщение на летището.