Народният театър с поклон към Тодор Колев, дъщеря му играе в негов моноспектакъл

01.09.2022 24 часа
Красивите статуи на покрива на Народния театър
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА
Красивите статуи на покрива на Народния театър СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

Снимки от птичи поглед разкриват статуите върху един от най-красивите покриви у нас

Със спомен за големия Тодор Колев Народният театър ще започне новия сезон, връщайки на сцената “Шърли Валънтайн” - моноспектакъла, поставен за първи път от актьора през 1998 г. От 2011-а по следата, оставена от него, тръгва дъщеря му Албена Колева, която се превъплъщава в Шърли. Сега тя отново излиза на сцената “Апостол Карамитев” с премиера на 16 септември.

Голямото завръщане - така в театъра говорят за новия му репертоар, с който ще бъдат възродени някои от знаковите спектакли, позаглъхнали през годините.

Сред тях е и “Хъшове” на Александър Морфов. Заглавието присъства в театралния афиш повече от век и е по безсмъртната Вазова творба “Немили - недраги”. В постановката си Морфов преплита ценностите от миналото с тревогите на настоящето, а тържественият възглас “Да живее България” накрая винаги предизвиква сълзи в очите на публиката. Именно “Хъшове” ще даде старта на сезона на 10 септември.

За да възобнови “Идеалният мъж” от Оскар Уайлд, у нас пристигна френският режисьор Тиери Аркур за репетиции на спектакъла. Той ще бъде показан за 160-и път на Голяма сцена на 23 септември. Великолепната комедия, играна у нас от 2007 г., заплита сложна интрига от изнудване, бляскаво настояще и тъмно минало, приятелство и любов, вярност и предателство, за да докаже, че истината рядко е чиста и никога проста.

Наред с новите постановки, които предстои да бъдат обявени, част от голямото завръщане са и заглавия като “Животът е прекрасен”, “Един безумен ден”, “Братя Карамазови”, “Почивен ден”.

А докато вървят репетициите, Народният театър показа в снимки от птичи поглед великолепните статуи, които красят покрива на забележителната му сграда.