Поклонението пред Екатерина Йосифова ще се състои на 19 август

16.08.2022 24 часа
Екатерина Йосифова с Орфеев венец.
Екатерина Йосифова с Орфеев венец.

Поклонението пред поетесата Екатерина Йосифова ще се състои на 19 август (петък), съобщи писателката и журналист Силвия Чолева. То ще е от 13:00 ч. в ритуалната зала на Централни гробища в София.

Екатерина Йосифова почина на 81-годишна възраст на 13 август. „За българската поезия Катя Йосифова е една от най-добрите поети. Смятам, че това тепърва ще се оцени още повече. Обикновено у нас става така. Аз все още не мога да свикна с мисълта… Според мен тя в момента е най-добрата поетеса", коментира пред БТА Чолева.

Екатерина Йосифова е родена на 4 юни 1941 г. в Кюстендил. Завършва руска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като учителка, редактор и драматург в Кюстендилски драматичен театър. Автор е на стихосбирките "Късо пътуване", "Нощем иде вятър", "Къща в полето", "Имена", "Подозрения", "Ненужно поведение", "Малко стихотворения", "Нищо ново", "Сиромашко лято", "Нагоре-надолу" и на книгите "Посвещение" и "Приказка за дракончето Поли" (проза за деца, 1994). Нейни стихотворения са включвани в редица антологии и литературни издания в България и в други държави, сред които Австрия, Великобритания, Румъния, Русия, САЩ, Унгария, Германия.

Сред по-важните литературни награди, които е получавала, са Годишната награда за поезия на Съюза на българските писатели (за "Къща в полето" - 1984) и Годишната награда за поезия на Съюза на българските писатели (за "Подозрения" и "Ненужно поведение" - 1994); Награда на Сдружението на български писатели (за най-добра книга на годината за "Малко стихотворения" - 1998); Наградата "Иван Николов" (за цялостно творчество - 1999), голямата награда за литература на СУ "Св. Климент Охридски" (2014).