Целувката на матрос и медицинска сестра увековечена в 8-метрова статуя в Сан Диего

13.08.2022 ПЕПА ПЕТРОВА, ЛОС АНДЖЕЛИС
Прочутата снимка "Целувката" на Алфред Айзенщат
Прочутата снимка "Целувката" на Алфред Айзенщат

Скулптурата пресъздава една от най-емблематичните фотографии на XX век, направена от Алфред Айзенщат

Винаги съм свързвала Сан Диего с драматичната статуя на матроса, който страстно целува любимото момиче.

Намира се на пристанището точно до прочутия самолетоносач Midway, гордостта на американската армия. Едвам се доредихме да се щракнем заради десетките двойки, които нямат търпение да пресъздадат целувката. Могат да се видят посетители от всички възрасти - от тийнейджъри до баби. Повечето смятат, че зад зашеметяващия паметник символ “Целувка на победата” се крие романтична история. Но не съвсем.

Скулптурата се извисява на пристанището от 2007 г., висока е почти 8 метра. Погледнато от 10-20 метра, изглежда, че конструкцията е инсталирана в океана.

Статуята пресъздава една от най-емблематичните фотографии на XX век – “Целувката”, направена от фотографа Алфред Айзенщат, и е била сложена на корицата на списание “Лайф”.

Макар на пръв поглед да навява романтични асоциации за двама млади влюбени, историята е доста по-различна и неочаквана. На 14 август 1945 г., в деня на капитулацията на Япония, гражданите на Ню Йорк масово излизат по улиците на града, за да изразят радостта си от края на Втората световна война. В този ден напълно непознатите един на друг матрос от военноморския флот Джордж Мендоса и медицинската сестра Грета Цимър Фридман празнуват на площад “Таймс скуеър”. Обхванат от всеобщата еуфория,

морякът спонтанно сграбчва Грета, накланя я леко назад и я целува страстно

Точно в този момент обективът на Алфред Айзенщат улавя емоционалния момент.

Години по-късно Джордж Мендоса разказва как, виждайки непознатата Грета в нейната бяла униформа на площада, си е спомнил с благодарност за всички медицински сестри на фронта, които са се грижили за ранените войници. Това е провокирало импулсивната му постъпка от онзи паметен ден - да награби непознато момиче. Не крие, че бил и леко подпийнал, което го направило по-смел в действията.

Родената в Австрия Грета тогава е само на 21 години. Нейният спомен е, че всичко се случило много бързо на площада: Джордж я сграбчил и целунал. Преди това бил на кино с годеницата си, но когато излязъл, целунал няколко жени на площада от радост. А самият фотограф обяснява, че

направил кадъра, защото бялата униформа на Грета привлякла вниманието му.

Самите главни герои не подозират за съществуването на тази снимка дълги години. Те разбират за нея години по-късно, когато от списанието, където е публикувана снимката, ги издирват и ги запознават.

Преживели най-кървавата война в световната история, Грета и Джордж доживяват до дълбоки старини. Медицинската сестра умира на 92 години през 2016 г., а матросът - на 95 години, през 2019 г.

След смъртта на морякa Мендоса съпругата му сподели: “Той никога не ме целуна така, както момичето от снимката!”.

Същата статуя я има в Сарасота, Флорида

7-тонната бронзова статуя, проектирана от художника Сюард Джонсън, е създадена в Ню Джърси и транспортирана до Сан Диего на бордов камион.

Подобна инсталация е изложена в Сарасота, Флорида, но скулптурата от Сан Диего е единствената версия на Западния бряг.

Има я и на други места - например в Нормандия, Северна Франция, Пърл Харбър, Хавай, както и в Хамилтън, Ню Джърси.

На постоянните нападки от феминистки организации, че паметникът е насилие срещу жени, или пък други, които го намират за кичозен, от общината в Сан Диего отговарят така: “Виждаме го като мемориал, като знак на почит, като свидетелство за онези, които служат на страната ни в униформа. Оставихме дискусията за това какво е добро изкуство на другите.”