Д-р Лейла Денмарк живя през три века и спаси човечеството от коклюш

07.08.2022 Хортензия Маркова

Педиатърката се пенсионира на 103 г. Практикува от Голямата депресия и преди имунизациите, през живота и смъртта без антибиотици, до модерната медицина

Висока температура до 40 градуса по Целзий. Главоболие. Болки в тялото. Малки червени петна по корема или гърдите. Загуба на апетит, слабост, силна умора, затруднена концентрация, възбуда, объркване и халюцинации... Инфекцията е животозастрашаваща.

Когато коремният тиф върлува в Атланта в началото на 30-те години, д-р Лейла Денмарк е първият стажант от персонала в новооткритата педиатрична болница „Хенриета Егълстън“ в кампуса на университета „Емори“. Неотдавна е приключила стажа си в сегрегираните черни отделения в местната болница „Грейди“, започнат веднага след завършването й през 1928 г. като третата жена с диплома от Медицинския колеж на Джорджия.

Изключително мъчително е по онова време да бъдат наблюдавани отстрани деца с коремен тиф.

„Нямаше нищо, което можехме да направим. Нямахме лекарства. Опитвахме се да ги поддържаме добре хранени и да овладеем треската - спомня си д-р Денмарк. - Но всичко, което имахме, се изчерпваше в сестринските грижи. Когато мислите за практикуване на медицина в такъв свят, е наистина нещо.“

Десетилетия по-късно, в дните преди за последен път да затвори вратата на своя частен кабинет през пролетта на 2001 г. и да се пенсионира, педиатърката е най-възрастният жив лекар в САЩ – на 103 г. Човек, практикувал медицина повече от седемдесет години – от Голямата депресия и дните преди имунизациите, през живота и смъртта преди антибиотиците, до модерната медицина. Тя дава всичко от себе си за опазването на детските животи през XIX, XX и XXI век и почива на 114 години. Спасява човечеството от коклюш и дава най-безценните съвети относно грижата за подрастващите.

Историята на д-р Денмарк четете в новия брой на списание "Космос".