Пробив: Учени съживиха частично органи на умрели прасета

07.08.2022 24 часа
Снимки.: Pixabay
Снимки.: Pixabay

Органите на прасета са били частично съживени от изследователи един час след като животните са били убити, като това представлява научен пробив с потенциал да трансформира медицината, съобщават BBC и NBC, цитирани от mediapool.

Изследователи от Йейлския университет използваха нова технология за възстановяване на клетките в някои органи на току-що умрели прасета, карайки клетките на животните да функционират отново. Констатациите, които бяха публикувани в сряда в научното списание “Нейчър“ (Nature), повдигат дълбоки етични въпроси за това как медицината дефинира смъртта, но също така отварят нови възможности за набавянето на човешки органи за трансплантация.

Техниката може да увеличи броя на наличните органи за трансплантация и да спечели на лекарите повече време за спасяване на живот.

Когато сърцето спре да бие, тялото изпитва глад за кислород и хранителни вещества, от които се нуждае, за да оцелее. Органите се увеличават, кръвоносните съдове се свиват и клетките – градивните елементи на органите на тялото – започват да умират.

Смяташе се, че тази клетъчна смърт е бърза и постоянна, но изследователи от Йейлския университет са отстранили част от тези поражения при животни, които са били мъртви в продължение на един час.

“Можем да възстановим някои функции на клетки в множество жизненоважни органи, които трябваше да са мъртви“, каза проф. Ненад Сестан.

“Тези клетки функционират часове след като не би трябвало да функционират.“, казва той.

Изследването все още е в ранна, експериментална фаза и много години го делят от потенциалната употреба при хора. В крайна сметка това може да помогне за удължаване живота на хора, чиито сърца са спрели да бият или които са претърпели инсулт. Технологията също така показва потенциал драстично да промени начина, по който се събират органи за трансплантация и да увеличи достъпа им до нуждаещите се пациенти.

До постижението изследователите от Йейл достигат след като конструират система от помпи, сензори и тръби, които се свързват с артериите на свинете. Те също така разработили формула с 13 лекарства, които могат да се смесват с кръв и след това да се изпомпват в сърдечно-съдовата система на животните. Изследването се основава на предишна работа в Йейл, която демонстрира, че някои увреждания на мозъчните клетки могат да бъдат обратими след прекъсване на кръвния поток. Йейл е подал патент за новата технология, но прави своите методи и протоколи свободно достъпни за академична или нестопански цели, се казва в проучването.

За да оценят колко добре работи новата система, наречена ОрганЕкс (OrganEx), изследователите са причинили сърдечни удари при прасета, които са били анестезирани. Прасетата бяха мъртви в продължение на един час и изследователите охладили телата им и използвали невронни инхибитори, за да гарантират, че животните няма да дойдат в съзнание по време на следващите експерименти.

След това изследователите прилагат системата OrganEx, която сравняват с ECMO - животоподдържаща технология, използвана в болниците днес, при която машина окислява кръвта и я циркулира в тялото. OrganEx възстановява кръвообращението и подтиква възстановяването на увредените клетки. Например, учените са видели сърдечните клетки да се свиват и електрическата активност да се възстановява. Други органи, включително бъбреците, също показват подобрения, се казва в проучването.

“Предположението, че загубата на кислород в мозъка или органите в рамките на секунди до минути означава, че тези органи са безвъзвратно увредени, не е вярно“, казва Нита Фарахани, невроетик и професор по право в университета Дюк, която не е участвала в проучването .

Дефиницията за смърт е променлива, която се изменя с разработването на нови животоподдържащи технологии като вентилатори или ECMO. Етиците разглеждат OrganEx като “ECMO на стероиди“ и нещо, което може да промени дефиницията за това какво означава клинична смърт.