Златни накити и стъклени съдове на 16 века са открити при разкопки в Стара Загора

06.08.2022 24 часа
Античният некропол в Стара Загора поднесе изненада за археолозите. Кадър: bTV
Античният некропол в Стара Загора поднесе изненада за археолозите. Кадър: bTV

Златни накити и стъклени съдове на 16 века са открити при разкопките на античния некропол, разкрит преди 10 дни в Стара Загора, съобщи bTV.

Ако проучванията продължат и през есента, съоръжението ще бъде покрито, увериха от общинската администрация.

Античната гробница продължава да разказва за живота в процъфтяващия през 4-ти век град Августа Траяна. По думите на археолозите това е едно от най-добре запазените съоръжения, откривани досега поне в България.

Разбивана и ограбвана от иманяри през вековете, античната гробница е съхранила архитектурата си - 10 метра в диаметър купол, триметров коридор и шест погребални камери. Покрай нея вече са проучени 14 гроба от източния некропол на Августа Траяна.

"И тук в този некропол се вижда много ясно социалната диференциация в древното общество на Августа Траяна, защото има гробове, които са само с обикновена гробна яма. Другите имат накити. В една от цистовите гробници бяха погребани четири индивида, от които един е жена със златна огърлица, бронзова кутия за накити, стъклени съдове, съдове за благовонни течности", каза Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей Стара Загора.

Още по-високо в социалната йерархия е стоял човекът изградил семейната гробницата в края на 4-ти век.

"Пръстта се пресява през сито, след това се проверява за керамика и кости, след това се проверява с металотърсач, след което се изхвърля и процесът продължава наново", каза археологът Станислава Ангелова.

Докато не се разкрие изцяло вътрешността на гробницата. Археолозите се надяват да намерят надпис, за да се разбере кой е знатният римлянин, погребан вътре. Находката ще бъде напълно запазена.

След реставрация и консервация, община Стара Загора ще изработи проект, за да социализираме напълно археологията и тя да бъде достъпна за туристи, за хората които обичат историята, културата, изкуствата, за да могат да дойдат тук, каза зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева.

Разкопките се финансират от ВиК дружеството, защото откритието е направено при ремонтни работи по техен проект. Това ще забави изпълнението му, докато археолозите не приключат работа.