В Канада има градче на име Варна

20.05.2022 24 часа
Сградата на парламента в Отава, Канада СНИМКА: Pixabay
Сградата на парламента в Отава, Канада СНИМКА: Pixabay

Откриват там изложба "Светлината на буквите".

В Канада има градче на име Варна, съобщи за БТА генералния ни консул в Канада Велислава Панова, която наскоро го посети. Мястото се намира в окръг Хюрон, община Блууотър и е получило своето наименование от заселника Джосия Секорд.

„Когато мъжът пристига през далечната 1854 г., решава да го кръсти на най-красивия град, който е виждал като мореплавател и търговец по онова време. Открива първите магазин и поща. Не след дълго вече има хотел, ковач, дъскорезница и църква. Днес Варна е дом на занаятчийска пивоварна и живописни туристически пътеки в защитена зона“, разказва Панова.

Въпреки че там не живее нито един българин, посрещат дипломатическия ни представител със специален плакат за България, нарисуван от местните деца с платна, море и надпис „Welcome, Bulgaria”. На срещата идва по един член от всяко семейство. „В селцето има около 35 къщи, населявани от сто и няколко човека. И макар на 8000 км. от нашата черноморска перла, открихме в канадските фермери и местното население частица от гена на българина - гостоприемството и добротата в подхода към другия“, спомня си Панова.

Особено емоционално реагират местните по време на срещата, когато става дума за Украйна. „Видях сълзи в очите им, докато им разказвах как българите и в частност местните варненци отварят домовете и сърцата си за Украйна и нейния народ. И те проявиха желание да помогнат. Въпреки че за Канада е по-трудно, трябва повече логистика, самолети, средства. Но хората, които имат интерес, могат да ни пишат“, казва Велислава Панова.

Генералният консул има идея да се направи обществено обсъждане за запознаване със забележителностите на България и на Варна. По думите й в центъра на градчето може да бъде издигнат паметник или да бъде направена скулптура, която да напомня за връзката с морската ни столица. До края на годината ще бъде показана и изложбата “Светлината на буквите”, за да могат местните да научат повече и за езика ни.