Как и защо Ален Делон стана жертва на слухове за евтаназия

16.05.2022 24 часа
Макар вече да ходи само с бастун, идолът на цяла Франция не е изоставил идеята отново да работи.
Макар вече да ходи само с бастун, идолът на цяла Франция не е изоставил идеята отново да работи.

Мълвата тръгна от думи на сина му Антъни и се превърна във фалшива новина.

Когато зрителите са те удостоили с титлата “свещено чудовище на Седмото изкуство” и си на 86 години, трябва да си готов на всичко – дори да те оплачат жив. Това се случи през последните седмици с легендата на френското кино Ален Делон, за когото медиите по цял свят писаха, че е избрал да сложи край на дните си с евтаназия. Със сигурност подобна сензационна новина за толкова известна личност ще се прочете от милиони. “Ален Делон реши да сложи край на живота си чрез евтаназия” – в общи линии така звучаха повечето заглавия. Имаше фенове, които дори повярваха, че вече се е случило, и заляха социалните мрежи със съболезнования. Докато малкият син на звездата Ален-Фабиен не реши да напише гневно послание в инстаграм: “Стига с този фейк. Престанете или ще ходим в съда!”.

Всъщност като повечето фалшиви новини, които получават голямо внимание, и тази почиваше на полуистина или по-скоро на думи, извадени от контекста. Всичко започна в средата на март с едно интервю за  RTL на първородния син на Делон Антъни, взето по повод на автобиографичната му книга “Между куче и вълк”, в която той се връща към сложните отношения с родителите си и конфликтите между тях. Повечето информации за евтаназията се базираха именно на този разговор, в който синът казал, че

баща му е решил да си тръгне от живота доброволно

Всъщност журналистът е този, който започва интервюто с думите: “Вие ни разказвате, че сте обещали да бъдете до него в последния ден, когато той реши, че повече няма да иска да живее”. Синът не отговаря директно, а започва да разказва за сбогуването с майка си Натали Делон, която миналата година почина от рак на панкреаса. “Истина е, че аз бях до майка ми, истина е, че тя реши да умре, както бе живяла – когато тя самата реши, затова избра евтаназията. За щастие, не прибегнахме до този метод. Казвам за щастие, защото всичко беше готово”, казва Антъни, обяснявайки, че накрая тя все пак си е отишла спокойна и в мир. 

“Баща ми беше много разтърсен от всичко това. Първо си отиде Мирей (Дарк), после майка ми. Неговите две Валкирии, както ги наричам. Да, обещах му това.” Ето това е всичко, което 57-годишният Антъни казва в интервюто. Оттук нататък на основата на тези думи публикациите във френските и много англоезични медии звучаха така, сякаш 86-годишният актьор е решил веднага да умира и всичко е готово за последния му час. Още повече че той от години живее в Швейцария, където евтаназията е легална, за разлика от Франция.

Слухът толкова бързо се разпространи по целия свят, че друго от децата на Делон, малкият му син Ален-Фабиен, накрая не издържа и реши да внесе яснота. В началото на април в инстаграм той написа: “Нямам навика да правя това, но нещата излязоха извън контрол. Вече две седмици чета в социалните мрежи и т.нар. списания, че баща ми имал намерение да сложи край на дните си с евтаназия. Това изобщо не е истина. Една фраза, извадена от контекста на една книга, е причината за тези слухове. Има голяма разлика между “синко, ако съм включен в машина и съм в кома и искам да ме изключиш” и всичките тези глупости: той иска евтаназия и е казал сбогом на семейството си.” 28-годишният мъж припомня, че семейството вече се е сблъсквало със случая, когато

френският идол бе включен в машина след тежкия инсулт през 2019 г.,

но и тогава фамилията е решила да поддържа живота му. “Нека сега да коригираме тези тъпотии заедно и обещавам, че следващия път това ще завърши в съда”, продължава Ален-Фабиен, като завършва: “Оставете моя старец да изживее най-хубавия си живот спокойно.”

Истината обаче повелява да се признае, че има причини историята за евтаназията на Делон да се приеме от голяма част от феновете му за “чиста монета”. Актьорът често и абсолютно недвусмислено се е изказвал в полза на асистираното самоубийство. “Аз съм за евтаназията. Първо, защото живея в Швейцария, където тя е възможна, а също и защото я смятам за най-логичното и естествено нещо.  След една определена възраст човек има правото да си замине спокойно”, заяви той пред TV5 Монд през лятото на миналата година. “Намирам евтаназията за нещо грандиозно. Ти си в стая с хората, които искаш, с приятели, които си избрал. Това са последните ти мигове, но решаваш ти, никой друг”, бе изповядал по-рано и пред швейцарското издание “Илюстре”.

Изобщо в последните години легендата на френското кино открито говори за смъртта, включително и за собствената си. Според негови близки след инсулта преди 3 г. той буквално е обсебен от приближаването на края. “Аз съм католик, но дискретен, не искам публично погребение”, казва той в интервюто за TV5.  “Мразя тази епоха, повръща ми се от нея. Всичко е фалшиво, всички са фалшиви. Знам, че ще напусна този свят без съжаление. Всичко е готово,

имам гроб в параклиса си, той е с 6 места”,

добавя Делон. Имайки предвид неприятните разправии за наследство между децата на Джони Холидей, пред швейцарско издание звездата споделя, че с адвокатите си е подготвил всичко, така че да е ясно какво точно ще се случи, когато вече няма да е тук. За изпълнител на завещанието си преди няколко години той определи 31-годишната си дъщеря Анушка.

Животът на някогашния ослепителен красавец с най-невероятните сини очи бе белязан не само от невероятно успешна филмова кариера, но и от големи емоционални сътресения. Той бе изпаднал почти в депресия след раздялата си с манекенката Розали ван Бремен, от която има две деца – Анушка и Ален-Фабиен. Причината бяха тежките съдебни битки между двамата за попечителството над най-малкото дете. През годините актьорът загуби завинаги и всички други жени, които някога е обичал. Той трудно преживя трагичната смърт на първата си съдбовна любов Роми Шнайдер, а след това и на Далида (и двете се самоубиха), трудно се съвзе от кончината на Мирей Дарк, с която е най-дългата му връзка (тя почина през 2017 г. след операция на сърцето), както и от тази на единствената си съпруга Натали, която си отиде от рак на 79 г.

“Натали беше моята първа жена и единствената г-жа Делон

Много съм тъжен”, разказва звездата на погребението ѝ.

Преди 2 г. по повод 84-ия си рожден ден големият творец призна: “Чувствам се много млад. Генерал Дьо Гол е казал: “Да остарееш, е корабокрушение.” Като колата на 400  000 км. Липсва ѝ малко вода, масло, гумите са спаднали… Нищо не може да се направи, това е възрастта. Зрението отслабва, лицето се сръчква. Ставаш и, по дяволите, глезенът те боли.  Изобщо не е смешно. Да остаряваш, е проклета работа.”

Много от близките приятели на Делон и негови партньори на екрана също вече не са между живите и с тях киното се прости с цяла една велика епоха. Според Брижит Бардо след смъртта на вечния съперник Жан-Пол Белмондо миналия септември “Гепардът” окончателно се е затворил в себе си. След инсулта през 2019 г., от който се възстановяваше месеци наред, култовият изпълнител живееше в почти пълно усамотение в имението си в Души с последната си половинка Хироми, за която се знае единствено, че е японка и се е грижела за него, докато си стъпи на краката след тежкото заболяване.

Макар вече да ходи само с бастун, идолът на цяла Франция не е изоставил идеята отново да работи. В интервюто за TV5 Монд той споделя, че преди да умре, иска да снима един последен филм. “Този, който ще остане завинаги. След това ще си тръгна, защото няма да има какво друго да правя”, споделя Делон.