Какво е общото между Дебелянов и Списаревски

06.05.2022 Маргарита Петкова
Мощи на Свети Георги, донесени от Гърция за празника на пловдивската митрополитска църква “Св. Марина” през 2016 г.
Мощи на Свети Георги, донесени от Гърция за празника на пловдивската митрополитска църква “Св. Марина” през 2016 г.

От мечовете да изковем плугове - и за това се иска храброст

Тъй се пее в народния епос, че Гергьовден е по-хубав празник от Великден. Аз на народната мъдрост вярвам безусловно, без да омаловажавам никой празник. Така го пее народът. Значи така го чувства.

На 6 май всяка година църковният календар отбелязва свети великомъченик Георги Победоносец. Църквата го възхвалява като “освободител на пленници и на бедни защитник, на немощни лекар и на царе поборник, победоносни”. Той е един от най-тачените светии не само в християнския свят, но и покровител на достатъчен брой държави и градове от Мала Азия, където е протекло земното му битие, до Канада. Воин, прославил се със своите воински и човешки качества, носител на Христовата вяра, заради което и бива убит от император Диоклециан през 303 г.

Освен църковен празник 6 май е и всенароден.

От гръцки Георги

се превежда като

“земеделец” Затова в недавното минало фигурираше и като ден на пастира. Всички зависим от земята и от своите дела върху нея, тъй щото може да се смята, че освен имениците и нам се пада да ни е празнично. (Софри, агънца, прясно сирене, всякакъв зеленаш, щото пролетта се е пукнала вече, това си е в реда на нещата, трапезата сбира хората, нищо лошо, наздраве!)

Но! От 1880 г. с указ на княз Александър Батенберг 6 май се отбелязва като Ден на храбростта още при създаването на българската армия. И е редно да се отбележи - 2 г. след като скъсва оковите на 500-годишното иго България вече има редовна армия и неин празник.

И да, празнува се храбростта на българските воини, дали живота си за отечеството в не една и две войни, паднали в спечелени битки на загубени войни, не позволили нито едно българско знаме да попадне в плен на врага. Онези войници и офицери - като се почне от подпоручик Димчо Дебелянов, покосен край Демир Хисар, тръгнал за фронта с тефтерчето си за стихове,  и се стигне до поручик Димитър Списаревски (посмъртно произведен в капитан, а по-късно и в подполковник), който, за да опази София от бомбардировките, унищожава една “летяща крепост”, и изчерпал всички боеприпаси на изтребителя си,

се врязва със

самоубийствен

таран

в другия бомбардировач.

Скучно ли ви е? Тези двамата са дали живота си в защита на родината си. Родината ни. Димчо на 29 години, Спаич - на 27. Как сте с преглъщането? Помежду им са хилядите знайни и незнайни български войници. Онези, които са оставили ралото и овчарската гега, канцелариите и дюкяните и са литнали на бой с щик - мръсни, въшлясали, гладни и жадни, но с буза върху приклада и под погледа на България. В името на България.

Още ли се подигравате на скромните ни гергьовденски паради? Да, голяма армия може да нямаме, но храброст имаме! Не бъркайте политическите недоразумения с храбростта. И правете разлика между воини (с ударение на о) и войни (с ударение на и). Няма нормален човек, който да жадува за бой със щик, артилерийски подготовки и т. н. Никой не иска да умира. Особено бадева. Ралф Уолдо Емерсън казва: “Героят не е по-храбър от обикновения човек въобще, той е

по-храбър от него

само 5 минути

по-дълго"

И това изобщо не се отнася само за военни храбрости. Храброст е и да кажеш истината, да отстояваш позицията си, да защитаваш безсребрено туй, що тачиш и милееш. И да не забравяме, че храбростта върви неделимо с две други думи - чест и достойнство.

Да убиеш змей, не е лесна работа, точно както не е лесна работа да ореш земята. Напомням само, че от мечовете е редно да изковем плугове. И за това се иска храброст. Честит празник, храбрий ми народе!