Архипастирско пасхално послание на дядо Йосиф, американски, канадски и австралийски митрополит

23.04.2022

Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Преди повече от три хиляди години Иов зададе въпроса, който продължи да вълнува поколения в миналото и който до ден днешен задава всеки един от нас.

"Кога умре човек, ще живее ли пак?" (Иов 14:14).

Кой може да даде отговор?

Учените мълчат. Агностиците не знаят. Материалистите твърдят, че човек се превръща в "пръст ... пепел… и прах" и че животът свършва в гроба.

Дори и от великите религиозни учители няма отговор на този въпрос, тъй като те не са между живите.

Има обаче Един Единствен между тях, Който винаги е бил и продължава да е жив. Който не само заяви, че е Въскресението и Животът, но и го доказа в действителност.

Свидетелства за това намираме в Светото Евангелие на Неговия ученик, Св. Иоан Богослов (Иоан 11:21-26)

Един ден Иисус отиде да посети Марта и Мария, чиито брат Лазар беше починал. "Господи да беше тук, нямаше да умре брат ми", рече Марта, а Иисус й отговори: "Брат ти ще възкръсне". "Зная, че ще възкръсне при Възскресението, в последния ден" , възкликна Марта. На това Иисус й отговори, а чрез нея и на всички вярващи със знаменателните думи, които са утеха и упование на безброй опечалени хора през вековете: "Аз съм Възкресението и Животът; който вярва в Мене, и да умре, ше оживее."

И като застана пред гроба на починалия преди четири дни Лазар, Иисус се просълзи и извика с висок глас: " Лазаре, излез вън!" Лазар излезе от гроба, увит все още в погребалните си повивки.

Други две свидетелства намираме в Светото Евангелие на Св. Лука (7:11-15 и 8:40-56)

Веднъж когато Иисус наближаваше град Найн, Той срещна погребална процесия. Починалият младеж, когото носеха към гробището, се оказа единственият син на една вдовица. Иисус се смили над покрусената майка и като се доближи до нея, нежно й каза: " Не плачи". После Той докосна ковчега и рече: "Момко, тебе думам, стани!" " Мъртвецът "се подигна, седна и почна да говори. И Иисус го предаде на майка му". Като видяха това хората възкликнаха: " Бог посети Своя народ."

При друг случай Иисус върна към живот 12-годишната дъщеря на началника на местната синагога Иаир, казвайки, че момичето е само заспало, Той извърши велико чудо и отново доказа, че откакто Той е дошъл в света, властта на смъртта е отнета.

Тези три чудеса са предобраз за смъртта и възкресението на всички нас, които в един момент ше чуем гласа Му и ще възкръснем, затова не бива да се боим от смъртта на тялото и да скърбим за починалите както онези, които не вярват.

Сам Спасителят се обръща към апостолите Си, и с това уверява всички нас: "Истина, истина ви казвам"; "да не се смущава сърцето ви; вярвайте в Бога и в Мене вярвайте. В дома на Отеца Ми има много жилища. Ако да нямаше, щях да ви кажа. Отивам да ви приготвя място", пак ше дойда и ще ви взема при Мене Си, за да бъдете и вие, дето съм Аз" ( Иоан 14: 1-3)

Най-забележително от всички тези свидетелства обаче е това на Неговото Възкресение. Св. Иоан Златоуст подчертава: "Бог Отец допусна Иисус да остане в гроба не един а три дни , за да убеди всички невярващи, че Той наистина е мъртъв. И след три дни Бог Отец Го възкреси от мъртвите".

"Не бой се", четем в Откровение 1:17-18), "Аз съм първият и последният и живият; бях мъртъв и ето жив съм вовеки веков, амин."

Кой може след всичко това да твърди , че никой не се е върнал от онзи свят, за да ни каже, че има задгробен живот?

Иисус Христос е Този, Който наистина се върна оттам и на въпроса на Иов: "Кога умре човек, ще живее ли пак?", даде най-точния отговор: "Аз съм Възкресението и Животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее" (Иоан 11:25) "Защото Аз живея, и вие ще живеете." (Иоан 14:19).

Христос Воскресе!

Честито Възкресение Христово!

С обич във възкръсналия Спасител,

+ Митрополит Йосиф