Село Дралфа почита с монумент Пеньо Атанасов - Бомбето, който успява да построи Паметника на връх Шипка при суровите условия в Балкана

24.03.2022 Ваньо Стоилов
Пеньо Атанасов-Бомбето на почивка през 1930 година. По това време той е на 28 години и все още изгражда Паметника на свободата на връх Шипка.
Пеньо Атанасов-Бомбето на почивка през 1930 година. По това време той е на 28 години и все още изгражда Паметника на свободата на връх Шипка. Личен архив

Тази година се навършват 120 години от рождението на Пеньо Атанасов-Бомбето.

Строителят на Паметника на свободата на връх Шипка Пеньо Атанасов-Бомбето е роден на 2 юни 1902 г. в Габровско, но родителите му се преместили почти веднага в търговищкото село Дралфа и той се пишеше, че е роден в това село. Сега, по повод 120 години от рождението му, в Дралфа инициативен комитет е решил да вдигне паметник на своя именит съселянин, който почина на 85 години на 9 юни 1987 година.

"Целият монумент ще бъде облицован с гранит, ще се издига на 4,5 метра и така ще се вижда дори от линията София - Варна. Самата фигура на дядо Пеньо ще бъде изработена върху метал с височина 1,5 метра. Тя ще бъде дело на скулптура Илия Иванов", каза пред "24 часа" председателят на инициативния комитет Гергана Колева.

Идеята е отпреди 2 години, но имали трудности с набирането на средства. Документацията на бъдещия монумент показва, че той ще струва 32 хиляди лева, които се събират с дарения.

Инициаторите се надяват работата да потръгне след 31 март, когато общинският съвет в Търговище ще разгледа предложението за неговото построяване и ще определи мястото, на което да се издигне.

Пеньо Атанасов бе известен с прякора си Бомбето заради меката си шапка, с която рядко се разделяше. "Макар и да беше селски човек, дядо никога не е имал селски дрехи", разказваше за него внучката му Стефка Кьосева, която почина неотдавна в Пловдив.

Като строителен предприемач той е поел строителството на Паметника на Шипка през 1928 година, когато други майстори преди него се отказали заради суровите условия в Балкана и успява успешно да го завърши. Монументът е осветен тържествено на 26 август 1934 година. Тогава строителят не получил покана и това му тежеше до края на живота му.

Пеньо Атанасов е участвал и в други строежи - включително на гарата в Шумен, на националната библиотека "Кирил и Методий" в София и дори на някогашната къща на Тодор Живков на столичната улица "Оборище". Беше му присъдено званието "Заслужил строител".

Дядо Пеньо имаше 2 дъщери - Рада и Атанаска, днес покойници. Днес той има и внук, по професия лекар - Индрих Сиуда, който сега живее и работи в чешкия град Карлови вари. Мъжът е син на Атанаска, която била омъжена в Чехия. Неотдавна пред "24 часа" той сподели, че бил веднъж на Паметника на Шипка като малък, но желае пак да го посети. Вероятно откриването на паметника на дядо му в село Дралфа, Търговищко, би бил чудесен повод за това. "24 часа" пое грижата да установи контакт между чешкия внук на дядо Пеньо и инициативния комитет за паметника му в село Дралфа.

Неотдавна благодетел от Попово ремонтира и поднови паметника върху гроба на строителя, който почива навеки в гробището на този град.