Синът на Стефан Данаилов за 80-ата му годишнина: Баща ми заслужава паметник!

01.12.2021 Лили Ангелова
Стефан с единствения си наследник - Владимир
Стефан с единствения си наследник - Владимир

Ще играя във филма за него, връщам се в България

"Баща ми заслужава паметник. И не само това, ще бъде отбелязан по всякакъв начин. Дори аз мисля да участвам във филма за него, тъй като, както казват всички, много приличам на него".

Това споделя Владимир Данаилов, синът на легендарния Стефан Данаилов, чиято кончина преди две години отбелязахме на 27 ноември.

"Така е. Владимир е великолепно момче, много прилича на баща си и е отворен за участия във всякакви проекти, свързани с името на баща му", каза продуцентът Кирил Кирилов, който участва в документалния филм по сценарий на племенничката на Ламбо - Росица Обрешкова.

Само след две седмици се очаква в България да пристигне Владимир заедно със съпругата си Виктория, като тук ще изкарат коледните празници и ще обсъдят проектите за 80-ата годишнина на Стефан Данаилов, която се навършва догодина.

Младежът, който следва медицина в САЩ, докато е в родината, ще се види с Вежди Рашидов. Него двамата с майка му - великолепната Ирен Кривошиева, са избрали да направи паметник на Стефан. Монументът ще е готов в края на 2022 г.

"Влади ще прекара две седмици у нас, взел е две години в обучението си за една само и само да може да дойде на гроба на баща си за двегодишнината от кончината му, която беше преди ден", сподели още Ирен, която е основен двигател на идеята за паметник на бащата на сина си.

Стефан Данаилов си отиде на 27 ноември, дни преди рождения си ден - 9 декември. Навършиха се две години от кончината му.

"Рано е още да казвам каквото и да било по темата. Аз говоря, когато нещата са 90% готови. Но съм се заел и аз с тази идея", каза Вежди Рашидов. Самият той ще отбележи своята 70-годишнина на 14 декември с нова изложба – "Възкресение", в галерията му - "Вежди".

Две години след кончината на големия Стефан Данаилов Рашидов таи топли чувства към големия актьор. "Стефан беше от онази порода мъже, ама мъжкари, голяма работа. Винаги сме се разбирали, подкрепяли и обичали", каза още скулпторът.

Жената, която е близко до сърцето на Данаилов в годините - Ирен Кривошиева, също винаги се насълзява, когато си спомня за любимия мъж. "Винаги плача при спомена за него. Същото правя и когато говоря с Владимир. Някакви неща ми изплуват на моменти, събития, които съм изживяла, докато ходих в болницата да го виждам. Тогава му пусках запис от Владето, защото разликата във времето със САЩ е седем часа и той понякога се записваше. Но да, успяха да се сбогуват, когато Влади беше една седмица тук. Но и за двамата беше много тежко", връща лентата назад Ирен. Докато бил в болницата, тя през цялото време бдяла над леглото му.

"Давах му един лист, който пазя до ден-днешен, макар да не се разбира нищо какво е искал да напише. Пишеше, а аз се опитвах да разбера какво. Но понеже беше с маска на устата, не можех да видя и реакциите му. Знаех обаче, че ме чува", сподели още Кривошиева.

"Влади много говореше с баща си за Бога. Понеже Стефан не беше запознат с божиите закони, обменяха мисли, но не им стигна времето. Най-тъжно ми беше, че Стефан не можа да получи причастие на смъртния одър, тъй като никога не се беше причестявал, не беше и постил. Но аз му дадох вода от река Йордан. Тя се пие на гладно при особени случаи и се освещава на Йордановден. Това можах да направя за душата на Стефан", сподели ни една от последните си срещи с Данаилов Кривошиева.

Освен паметник 80-ата годишнина от рождението на невероятния Стефан Данаилов ще се отбележи и с други събития. Учениците му - продуцентът Кирил Кирилов и Павел Иванов, ще правят частен театър на негово име - "Стефан Данаилов". "Това е мое лично обещание към него, когато още беше жив, такова беше последното му желание и аз ще го направя", каза пред вестника Кирил Кирилов. От своя страна той също не се е отказал от идеята за холограма на Мастера в спектакъла "Актрисата". "И това ще стане, само да видим какво ще се случи с тази пандемия, тя осуетява много театрални идеи", каза още Кирилов.