836 г. от въстанието на Асеневци отбелязва Търново на Димитровден

26.10.2021 Дима Максимова
Лийтийно шествие с иконата на Св. Димитър премина по Владишкия мост
Лийтийно шествие с иконата на Св. Димитър премина по Владишкия мост

Със звън на камбани под Царевец Велико Търново празнува 836 години от въстанието на Асеневци и възстановяването на Втората българска държава. Празникът започна със света литургия. Литийно шествие с иконата на Свети Димитър премина по Владишкия мост  до църквата-музей "Св. Димитър Солунски", където през 1185 година е обявено въстанието на болярите Петър и Асен срещу Византия.

"България само двадесетина години по-късно след възстановяването си става империя. Уроците, които учим, са, че когато се обедини народът с управляващите, се постигат невероятни успехи", каза шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

В словото си зам.-кметът Снежана Данева също подчерта, че в редящите се криза след криза, само с обединение и разум българите ще се справим.

На Димитровден празнуват и строителите. Проблемите са в непрекъснато растящите цени на материалите, но въпреки тежката икономическа година, заради пандемията, строителството отчита ръст,  коментира Ина Кърджилова, председател на областната структура на Камарата на строителите.

"Ръстът е с около 17 на сто и средната работна заплата в строителството от началото на годината досега се е покачила с около 14 %. 169 фирми оперират във Велико Търново, в тях са ангажирани около 6000 души",  каза Ина Минчева - Кържилова.

На празника тя призова колегите си строители и търновци да подкрепят с материали и средства възстановяването на емблематичния търновски храм "Св.Николай", който е в аварийно състояние.

"В далечната 1836 г. в кв.Варуша приключва изграждането на храма "Св.Николай". Той е изграден от  строителя Иван Давидата, но и с участието на Колю Фичето. След построяването на храма за неговите заслуги и упоритост той получава награда и званието майстор. Храмът "Св.Николай" в момента е паметник от национално значение. Въпреки усилията през годините за неговата поддръжка и съхранение, храмът има нужда от кардинален ремонт. Ние имаме сърце за благотворителност, убедена съм, че ще се справим и с това предизвикателство", каза тя.

За празника в двора на църквата музей „Св. Димитър Солунски“ беше осветен и раздаден курбан за здраве при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Вечерта е предвидено и излъчването на спектакъла Царевград Търнов - звук и светлина".