Внучката на Саддам - сред най-търсените дизайнери в Дубай

26.10.2021 Цветина Стаменова

Дядото на Банан убива баща й, но тя още го смята за човека, обединил Ирак. Семейството на диктатора се пръсва по целия свят след свалянето му от власт.

На пръв поглед тя е обикновена млада и красива девойка, която се опива да изгради успешна кариера в чужда страна. Страстта на Банан Хюсеин към красивите тоалети и модата се появява още като дете. Семейството й е богато, а гардеробът на майка й е като излязъл от приказките. Докато

жените в Ирак по това време са облечени в тъмни цветове

и грозни платове, майка й Рагхад крие в дома си чанти на световноизвестни дизайнери и бижута от скъпоценни камъни. За Банан се оказва истинска наслада да стои до майка си, докато тя избира висококачествени платове за следващата си дреха, и решава, че един ден ще превърне страстта си към модата в своя професия.

Днес обаче името на Банан Хюсеин се свързва не толкова с това, че тя е успешен дизайнер, колкото с един от най-бруталните диктатори, които XX век познава.

Макар за някои управлението на Саддам Хюсеин да е

символ на стабилност и дори някакъв просперитет,

то според други е било положено върху основите на репресии, корупция, жестокост и страх. Саддам Хюсеин управлява Ирак в продължение на почти 25 години.

Отстранен е по време на инвазията, ръководена от САЩ през 2003 г., и по-късно екзекутиран. Хюсеин бе обвиняван в многобройни нарушения на правата на човека по време на своя мандат. В последните си минути

бившият лидер на Ирак отказва

да носи качулка

и не плаче, когато примката е поставена около врата му.

Отвеждането към бесилката на Саддам Хюсеин е излъчвано дори по телевизията и макар кадрите да спират малко преди самия край на диктатора, мнозина заснемат с видеа смъртта му. Кадрите показват как присъстващите подхвърлят оскърбления към сваления лидер, осъден за престъпления срещу човечеството заради убийството на 148 иракчани шиити през 1982-ра. Те скандират "Муктада! Муктада! Муктада!" по името на боеца и шиитски свещеник Муктада ал Садър. До самия си край Саддам Хюсеин демонстрира непокорство и пита: "Така ли се държат истинските мъже", преди въжето да се затегне около врата му.

Внучката на Саддам Хюсеин не помни много от дядо си и живота си в Ирак с него. Но въпреки това той оставя траен белег върху бъдещия й начин на живот. По времето, когато нейният дядо е начело на Ирак, Банан е твърде малка. Тя не помни и бягството си от страната след свалянето му от власт. Знае обаче, че именно заради дядо си израства без баща, защото нейният е убит от диктатора, след като е дръзнал да бяга с майка й.

Майката на Банан е Рагхад Хюсеин, най-голямата дъщеря на бившия иракски лидер. Самата тя е позната на всички като властна и безскрупулна жена, наричана дори "Малкия Саддам". До преди свалянето на Саддам от власт дори се смяташе, че именно тя ще заеме поста му, когато той се оттегли. Рагхад губи съпруга си заради голямата си любов към него. На 15 години тя е омъжена за Хюсеин Камел, висш военен, който отговаря за ракетната и ядрената програма на Ирак, ядза изследванията и химическите и биологичните оръжия. Сестра й Рана пък е омъжена за брата на Камел, също висш чиновник. През 1995-а братята избягват от страната заедно със съпругите си в Аман. По-малко от година по-късно Саддам ги убеждава да се върнат в Ирак, като им обещава амнистия. След пристигането им той

нарежда на двамата мъже да се разведат с дъщерите му.

Те са убити три дни по-късно. Така, заради диктатора, двете сестри остават вдовици и трябва да се грижат сами за деветте деца. Нито една от двете дъщери не дръзва да се противопостави на диктатора и подкрепят деянията му до последния му час. И до днес, появявайки се рядко пред медиите, те споделят, че баща им е бил умен човек, управлявал мъдро страната.

Внучката на Саддам Хюсеин също се гордее с дядо си. След като пораства, Банан Хюсеин научава повече подробности за зверствата по време на режима на дядо й, как са го свалили от власт и екзекутирали. Въпреки издевателствата и че той е убил собствения й баща,

в социалните мрежи Банан често качва снимки на дядо си

и не спира да твърди, че той е бил

"велик човек, управлявал успешно страната си".

Тя споделя с последователите си в "Инстаграм" и редица редки фотоси, на които е още бебе, а диктаторът я е прегърнал и й се радва.

Малко преди избухването на войната в Ирак Банан Хюсеин и нейното семейство заминават за различни части на света и заживяват като изгнаници. Голяма част от най-близките роднини на Саддам Хюсеин се установяват в Йордания. Там и в момента се укрива майката на Банан - Рагхад, която беше издирвана от Интерпол, защото според сегашните иракски власти е замесена във финансирането на редица противници на властта. Доскоро с Рагхад е живеела и малката й дъщеря Банан, но преди няколко години девойката се мести в Дубай, където успява да изгради успешна кариера.

Преди да напусне Йордания и да замине за Дубай, внучката на Саддам Хюсеин започва да се увлича по модните тенденции. В началото прави дрехи само за себе си, после вижда, че това й се отдава, и събира смелост да развива свой бизнес. Тя успява да си изгради име на бъдещ моден корифей още докато е в Йордания. През 2014 г. Банан Хюсеин дори е обявена за най-добрия млад моден дизайнер по време на кюрдски културен фестивал, който се провежда в Аман. След това наред с признанието, тя получава и множество поръчки и популярността й расте.

В момента младата дама е в Дубай,

където има собствено малко ателие. Там тя твори със замах, а сред клиентите й са много заможни местни дами и световноизвестни знаменитости.

"Имам две мечти: първо, кариерата ми да се развива още, и второ, искам Ирак да бъде обединен и да се върнем отново към това, което познавахме в миналото", казва Банан Хюсеин, докато приема поредната си награда.

По думите на талантливата дизайнерка няма значение дали хората са кюрди, шиити или сунити, за нея всички са равни.

"Най-важното за мен е да правя нещо, което обичам да правя - казва тя. - Аз изградих тази кариера с любов. В главата ми са спомените от красивите дрехи на баба ми и майка ми, които никога не позволяваха някой от семейството ми да е зле облечен. Тя вярваха, че доброто облекло е знак, че човек държи на себе си и се уважава." След което Банан скромно доббавя, че продължава да твори все повече красоти.

През 2014 г. тя привлича внимание в социалните мрежи и с пищната си сватба. Внучката на Саддам се омъжва за Бадър Раад Махмуд Насер в Аман. Избраникът й е син на бивш йордански министър. Луксозното им тържество е определено като сватбата на годината. В момент, в който Ирак е изправен пред поредните трудности, двамата не жалят средства за годежа и тържеството, за което получават много критики от обществото. Сватбата на дизайнерката е в хотел Four seasons – един от най-скъпите в Йордания. Само нощувка в президентския апартамент, който младото семейство наема, струва 4500 долара. Поканите за сватбата са във формата на орел, един от символите, които Саддам Хюсеин използва по време на своето управление.

Доказателство за това колко струва сватбата е

самата рокля на Банан Камил, която е с огромен шлейф, украсен с дантелени цветя и множество скъпоценни камъни.

Банан Хюсеин не крие, че обича лукса, и често показва в социалните мрежи новите си придобивки на световноизвестни дизайнери. Банан е голям почитател на марката Louis Vuitton. Тя много обича да споделя снимки в "Инстаграм" на дрехите, обувките и аксесоарите на марката, които си купува. В профила си в социалната мрежа тя публикува и много от визиите си за деня.

След сватбата си Банан открива собствено ателие и в Дубай. В момента

девойката притежава магазин в Йордания и няколко в Дубай.

Там Банан е особено популярна и търсена, за да създава уникални рокли за специални поводи. Заедно със съпруга й често пътуват от Аман до Дубай и обратно, но тя вярва, че един ден ще може да се върне обратно в Ирак, заедно с останалите живи наследници на дядо й.