Сп. "Космос" в ЦЕРН - наука със скоростта на светлината

05.10.2021 168 часа

Да влезеш в ЦЕРН – институцията, създадена от титаните във физиката Нилс Бор, Вернер Хайзенберг, Луи дьо Бройл, Раул Дотри, Пиер Оже, Лев Коварски, Едуардо Амалди..., които, подпомагани от Исидор Раби в рамките на Плана „Маршал“, създават европейска научна организация с мото „Наука за мир“, за да открият тайните на Вселената, – е преживяване, което много трудно може да се опише.

Екипът на „Космос“ пристъпва прага на ЦЕРН след месеци, в които центърът на фундаменталната наука функционираше в ограничен режим и повечето учени работеха от вкъщи с изключение на персонала на първа линия. В края на август бе първото разхлабване на мерките, когато институцията вече бе изпълнена с изследователи, но по всичко личеше, че сме пред евентуални следващи ограничения заради новия бум на епидемията и „Космос” се промъкна в Меката на физиката точно в този много къс прозорец във времето.

Вървим към един от входовете на ЦЕРН, а на 100 м под нас е 27-километровият тунел (най-студеното място, което познаваме в нашата Вселена), в който са разположени гигантски ускорители и детектори.

Именно с тях учените искат да разберат как се е родила Вселената: какво точно се е случило при Големия взрив; къде е изчезнала антиматерията; коя е петата сила във физиката, която би променила всичко в познатия ни свят – от развитие на технологиите, през медицината до почти всички ежедневни дейности.

ЦЕРН е забележителен и с още един факт - освен че е най-студеното място, в ускорителите се развива и 100 хил. пъти по-висока температура от тази в центъра на Слънцето, когато се сблъскат два снопа ускорени тежки йони. Самите те се движат с изумителните 99,99% от скоростта на светлината.

Как се е зародила идеята за World Wide Web, защо учените в ЦЕРН изграждат все по-мощни ускорители и детектори, как се създава антиматерия, как тези фундаментални знания ще ни помогнат много скоро да имаме по-чиста околна среда, океаните да се възродят и да имаме достъпно и ефективно лечение на рака, четете в новия брой 9 на сп. "Космос".

В следващите месеци ще ви запознаем с изключителните постижения на учените в ЦЕРН, за невероятните българи, които работят там и как откритията им могат да променят живота ни завинаги.

В новия брой ще се запознаете още със следните теми:

- Идва ли краят на МКС?

- Триумфалната арка - опакована в цифри

- Ловът на албиноси - проклятието да се родиш различен в света на предразсъдъците и суеверията

- Спасяват Мар Менор - солена лагуна в Южна Испания, чрез миди и стриди

- Жабешка пяна с пробив в медицината

- Франсоа Видок - от бивш затворник до бащата на криминологията

- Загадката на инспектор Стрезов

- Раждане у дома през COVID

- Потта разкрива болестите на хората

- Митът „Афганистан - гробницата за империи“

- Хеди Ламар - красавицата на Холивуд, която създаде технологията за wi-fi, за да срази нацистите